Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygga tunnlar i Sollefteå

Många Sollefteåbor har säkert lagt märke till de vackert utsmyckade gångtunnlarna i staden.
Vad få kanske vet är att detta är en medveten satsning på jämställdhet och trygghet från kommunens sida.

Konstverken i Sollefteås gångtunnlar har funnits på plats i ett par år. Totalt handlar det om fyra tunnlar vid Fågelvägen, i Stadsparken, vid GB-skolan och vid Vinkelbacken.

Bakom konsten står snickarna Philip Alton och Ola Frisk, även Ingrid Björkman har deltagit. Varje tunnel har ett unikt tema med allt från träd och älvar till ladugårdsdörrar och fiskar.

– Tanken med det här är att förbättra tryggheten i utemiljön i Sollefteå. Just tunnlar kan upplevas som obehagliga, säger kommunarkitekt Gunilla Rudehill.

Som enda kommun i Västernorrland fick Sollefteå för några år sedan pengar från Boverket till att arbeta med jämställdhet och trygghet i samhällsbyggnaden. Arbetet mynnade ut i två projekt; "Trygga stråk" och "Trygg kommun".

Enligt Sollefteå kommun handlar jämställdhet i samhällsbyggande om att skapa möjligheter för människor att leva jämställda liv.

Tunnelutsmyckningen har ingått i satsningen "Trygga stråk". Utöver konsten i tunnlarna har kommunen också förbättrat belysningen.

– Jämställdhet och trygghet är två begrepp som hör samman, eftersom det ofta är kvinnor som känner sig otrygga, säger Gunilla Rudehill.

– Det är ju helt oacceptabelt att en kvinna ska känna sig hindrad att röra sig fritt i utemiljön. Vi har försökt göra det vi kan för att förbättra miljön.