Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygga människor ger ett tryggt land

Det är bara några dagar kvar till valet. En hel del har förtidsröstat, andra gör det på valdagen.

Vi socialdemokrater uppfattar detta val som en folkomröstning om välfärden. Att våra politiska motståndare reagerat kraftigt på det är inget oväntat.

Om du ser det så här; en mandatperiod är mycket kortare än vad livet är men varje gång du röstar styr du med din röst Sverige i den riktning du vill.

Dessutom är det så att vi alla styr lika mycket, alla röster är lika värda. En man i snitt lever drygt 80 och en kvinna 84 år. Det betyder att en man i snitt får rösta 15 gånger under sin livstid och kvinnor 16 gånger.

Då känns det inte konstigt att kalla detta val för en folkomröstning om välfärden.

Under sina åtta år vid makten byggde Alliansen en inkomstklyfta i samhället. I ärlighetens namn kan vi säga att den började växa lite sakta redan under 2005, men det accelererade fram till 2015 när Alliansen sänkte skatter med 140 miljarder.

Under denna tid har den rikaste procenten av befolkningen fått en ackumulerad realinkomstökning med 50 procent. Samtidigt växte gruppen av människor som lever på mindre än 60 procent av medianinkomsten i hela landet men, mest i fattiga kommuner.

Socialdemokraterna har under denna mandatperiod påbörjat ett arbete med att minska klyftor. Allt ifrån att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten, höja tak i våra försäkringar (sjukförsäkring och a-kassa), höja underhållsstödet samt barn- och studiebidrag – till att öka resurserna till kommuner och landsting.

35 miljarder kronor till skolan, vård- och omsorg och för att stärka den kommunala servicen till alla invånare.

Vi har påbörjat lokaliseringen av statlig verksamhet i hela landet. Vi har satsat på kompetens, på Komvux, arbetsmarknadsutbildningar, yrkeshögskola och högskola. Vi är snart uppe i 100 000 fler utbildningsplatser!

Personligen kallar jag det för ”utbildningsmöjligheter”, för det är ju det det är.

Dessutom har vi fattat beslut om att investera i infrastruktur motsvarande en miljard i veckan! Allt detta är pusselbitar som kan göra Sverige till ett land där du inte känner sig glömd av samhället.

Därför är jag glad när jag är ute och knackar dörr i valrörelsen och möter fler som vill investera i varandra och förstår att samhället byggs starkt genom att vi ger varandra möjligheter att växa.

Det är också det enda sättet att få med även de som frågar ”vad får jag?” på tåget.

Det är få som säger det för att de saknar empati eller inte bryr sig om andra. Desto fler säger det för att de upplever sig svikna av samhället, att de känner att de inte fått chansen.

Vi socialdemokrater vill fortsätta bygga ett starkt samhälle, där vi gemensamt skapar möjligheter för en andra chans, till utbildning eller på arbetsmarknaden eller var du behöver den.

Vi vill minska klyftor i Sverige.

Därför kallar vi det här valet, en av de 15-16 möjligheterna du kommer att ha under ditt liv att rösta och med det bestämma färdriktningen för Sverige, för en folkomröstning om välfärden.

Vi vill få chansen att fortsätta investera i varandra för vår framtid. För ett starkt och tryggt Sveriges skull. För vi vet att när du känner dig trygg och stark, ja då blir även Sverige det.