Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygga löner ska gälla även i byggbranschen

Svar till debattartikeln Regeringens lagförslag ger inte en sundare byggbransch – riskerar att slå ut de seriösa småföretagen publicerad 4 mars.

Sveriges Byggindustriers regionchef Berndt Jonsson är kritisk till regeringens förslag att skapa ökad lönetrygghet i byggbranschen. Arbetsgivarna blir genom lagförslaget ansvariga för att löntagare får betalt för sitt arbete. Det tycker arbetsgivarorganisationen Svenska Byggindustrier inte om.

För Socialdemokraterna och fackförbundet Byggnads är det en självklarhet att människor ska få lön för arbete. Tyvärr fungerar det inte alltid så i byggbranschen i dag. Vanligt folk riskerar att bli utan lön när det saknas ansvar i leden av leverantörer och underleverantörer.

Lagförslaget är en påbyggnad på Byggnads avtal från 2014. Det är senaste gången Sveriges Byggindustrier visade intresse för att diskutera löneansvar för Sveriges byggarbetare. Sedan dess har inget hänt – trots flera inbjudningar till samtal från Byggnads. Däremot är många av Sveriges Byggindustrier egna medlemsföretag villiga att ta ansvar och välkomnar den önskade säkerheten som lagförslaget innebär. Arbetsgivarna är naturligtvis alltid välkomna tillbaka till förhandlingsbordet.

Lagförslaget är ett utmärkt exempel på hur Socialdemokraterna och LO arbetar tillsammans för att åstadkomma förbättringar på svensk arbetsmarknad.

Sverige ska ha ordning och reda i byggbranschen. Då måste alla människor känna trygghet i sitt arbete. Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.

Eva Sonidsson (S)

riksdagsledamot i Civilutskottet

Jim Sundelin,

ordförande Byggnads Mellannorrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För Plus-kunder: Lokala facket välkomnar granskningen av lönerna i byggbranschen: "Har varit en kamp" (augusti 2017)

Läs också: Byggnads välkomnar arbetsgivarinvit: "Gärna samarbete om schystalöner och villkor – för alla på byggena" (augusti 2017)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel