Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trycket ökar på JK om polisregister

Annons

Över 200 svenskar har vänt sig till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för att få veta om de finns i Skånepolisens olagliga register med romer. På JK rustar man för en anstormning av skadeståndsanspråk.

Under torsdagen lade nämnden ut en särskild blankett på sin hemsida för dem som vill veta om de finns med i Skånepolisens uppmärksammade romregister med fler än 4 700 personer. De som vill ha skadestånd kommer att skickas vidare till justitiekanslern (JK). Hittills ligger sju ärenden på JK:s bord.

Vi ser att det kan bli väldigt många. Troligen fattar vi ett typbeslut som vi utgår ifrån. Men i varje fall tar vi hänsyn till kränkningen, säger JK Anna Skarhed.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (Sin) har tillgång till uppgifterna i polisregistret och kommer informera JK inför varje beslut. Skarhed vill inte säga vilka belopp skadestånden kommer att landa på. Det första beslutet väntas inom några veckor.

Samtidigt kartlägger Sin samtliga 21 polismyndigheters behandling av känsliga personuppgifter.

I januari kommer vi att välja ut vilka vi går vidare med. Troligen besöker vi dem som använder väldigt många och väldigt få register, säger enhetschef Patrik Skogh.

Sin kommer också att följa upp Skånepolisens åtgärder efter kritiken mot registren.

Mer läsning

Annons