Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump är bäst – ingen protest!

/
  • Massor med folk på Trumps installation. Men färre än vid Obamas första.

Annons

Det var inte rekordmånga människor på Trumps installation som president. Punkt. Du behöver inte tycka det är kul eller rättvist, men vill du ifrågasätta påståendet bör du komma med fakta. Och nej, ”alternativ fakta” räcker inte.

Om jag säger att regeringen Löfven är den bästa regering Sverige haft kan du förstås saga emot: ”Bildt 1991-94, där har du den bästa regeringen”

Vem har sanningen på sin sida? Ingen – och båda. Kruxet med sanning är att den när det gäller alldeles för mycket i våra liv, är alltför subjektiv för att vara pålitlig. Kruxet med fakta är att du kan använda eller välja bort olika fakta för att måla den bild du vill och inte den bild som speglar verkligheten.

Kruxet är också att alltför många människor bedömer sanningen efter vad de tycker borde vara sant och därför kallar tyckande för fakta.

På installationen av Donald Trump i fredags hade massor av människor samlats i Washington. Massor av människor följde därtill ceremonin via tv och internet. Massor. Tiotals miljoner.

Men inte lika många som fanns på plats eller satt framför tv:n eller datorn när Barack Obama svors in 2009 (och ingenstans i närheten av så många demonstranter som slöt upp i den USA-omfattande kvinnodemonstrationen på söndagen)

Det handlar inte om att jag bara vill att det ska vara så för att betona att fler amerikaner var entusiastiska till att liberalen Obama tillträdde än den konservativa populistiska Trump.

Medier på plats har fotograferat och lagt bilderna sida vid sida, de har pratat med kollektivtrafiken för att jämföra passagerarstatistik – och de har räknat ihop hur många som följt sändningar via internet och tv.

Fakta.

Men för Trumpadministrationen är det inte fakta som avgör. Den nya presidentens pressekreterare kallade till presskonferens på söndagen enkom för att slå fast att Trump är bäst och lockade flest människor. Publiken, hävdade Sean Spicer, var den största som ”någonsin bevittnat en presidentinstallation. Punkt”.

Spicer upprepade dessutom kritiken hans chef redan framfört om hur de medier som kritiskt granskat Trumps valrörelse och nu installationen rapporterar ”falska nyheter”.

I själva verket kunde medierna beslå Spicers sex minuter långa pressträff med inte mindre än fem falska påståenden. När Trumprådgivaren Kellyanne Conway pressas om dessa tappar hon inte takten en sekund. Hon var trots allt med under hela Trumps valkampanj. Spicer presenterade helt enkelt bara ”alternativa fakta”.

Man får på många sätt Bröderna Marx-vibbar av den nya amerikanska administrationen. För att travestera Groucho Marx: ”Detta är fakta, och om du inte gillar dem… ja då har jag andra.”

Alternativa mediciner, alternativa medier och nu alternativa fakta. Det är uppenbart att vissa helt enkelt vill få sina villfarelser bekräftade.

Annons