Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trubadurafton med Andreas Nilsson i Björna

Den 7 augusti gästades Björna Hembygdsförening av trubaduren Andreas Nilsson. Isidor Sjökvist hälsade honom välkommen till Gårdshuset, där ett 60-tal besökare kommit för att lyssna till Andreas tolkning av Dan Andersson.

Annons

Andreas är helt unik i sitt framförande. Han både läser, berättar och sjunger med en sådan djup, mörk, intensiv och inlevelserik stämma att man blir berörd ända in i hjärtat och själen. Nästan så man själv kan känna Dan Anderssons närvaro av vemod, längtan och andlighet som Andreas på så fint sätt sjunger och spelar om.

Han har själv tonsatt ett flertal av Dan Anderssons texter, vilket han visar på sin skiva: "I hjärtats djup, vid brasans sken". Han kallar sig själv för en "Lägereldspoet" och det stämmer bra, bara brasan som fattades.

Första visan han framförde och som han själv tonsatt var Kolvaktaren. Sedan fortsatte han med ännu en egen tonsatt visa: Natt. Den hyllar skogen, vildmarken och friheten. Bekantskapen med Dan Andersson började redan i barndomshemmet, där det fanns en skiva med Jailbird Singers, som sjöng Dan Anderssons visor. Där spelade han skivan om och om igen.

Han berättar att han alltid varit intresserad av att lyssna på äldre personers historier, av närheten till naturen, skogsvandringar, friheten och framför allt musiken. Musiken har alltid funnits med och kommer alltid finnas med för honom. Den följer med dag som natt, formar, utvecklar och passionerar.

Han fascineras av hur Dan Andersson beskriver många, olika ortsnamn och likaså personer. Han säger att texterna känns äkta och ärliga och så vill han att en text ska vara. Den ska berätta något och då är steget inte långt till Countryn, vilken han också känner varmt för.

Flera andra visor framfördes som: Omkring tiggarn från Luossa, Jungman Jansson, Till min Syster, Per Ors Per Erik, En liten visa (egen tons) och Helgdagskväll i timmerkojan. En fikapaus gjordes mitt på hållet.

Efter sista visan: Jag väntar vid min mila, tackade Isidor honom för en fantastisk afton med ett paket tunnbröd och en rungande applåd från publiken. Många passade därefter på att köpa skivan.

Ett stort tack till alla som kom och lyssnade. Sist men inte minst: Vad vore ändå en sådan här kväll utan kaffe och gott fika? Därför ett stort tack till kökspersonalen.

Ingegerd Olofsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel