Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tröttsamma provokationer

Annons

Jag följer en del bloggar. Jag tycker att det är ganska trevlig läsning för det mesta. Vissa bloggar läser jag för att de liksom minskar på pressen av att vara en god mor/sambo/kompis/syster/dotter/whatever.

Andra läser jag i rent underhållningssyfte. Så finns det ett gäng som jag enbart läser för att jag liksom inte kan låta bli. De där som är som en saftig tågolycka där man vill titta bort, men inte kan. Provokatörerna.

Många av bloggarna, oavsett ovanstående kategori, verkar ha som självändamål att provocera sin läsarkrets. Det spelar inte så stor roll på vilket sätt eller inom vilket område – det ska bara provoceras. Gärna hejvilt.

För det mesta är det uppenbart, men det är det troligen inte för alla. Och ibland är det hemskt svårt att veta om det är en allvarligt menad tanke, eller bara ett sätt att skapa press omkring sig.

Den senaste i raden av sådana där av den sista karaktären är Blondinbella. Ni vet vem det är va? Ung tjej i Stockholm, började blogga, tjänade massa pengar, startade diverse företag och blev framgångsrik.

Sen fick hon barn och nu lever hon ett stadgat liv som mamma och fru. Fast samtidigt fortfarande framgångsrik. Fantastiskt, eller hur? Som en dröm. Jag önskar definitivt att mitt liv såg ut så. En massa pengar, bara genom att skriva om sitt liv på en sajt.

Hur som helst. För någon vecka sedan skrev hon ett inlägg om feminismen. Och det var där jag tappade kollen på om hon var allvarlig eller om hon bara hade tappat läsare och ville få lite publicitet.

Så här i efterhand tror jag faktiskt inte att hon provocerade, hon tycker nog faktiskt så där. Och det är ju fantastiskt att hon har rätt att säga det.

Jag skulle till och med kunna sträcka mig till att säga att det är feminismen som har gjort så att hon har rätt att säga att hon aldrig kommer att bli feminist. Oh the irony.

Oavsett vad, så är det intressant det hon skriver. Hon hävdar att feminismen är manshatande och aggressiv. Att feminister aldrig låter män prata, att deras syn på jämställdhet har gått för långt.

Det där har jag hört förut. Många gånger. Men aldrig från någon som faktiskt kallar sig feminist.

Jag har aldrig hört en feminist säga att han eller hon hatar män. Men jag har hört otaliga icke-feminister säga att det är så feminister tycker.

Enligt min uppfattning är det anti-feministerna som skapar bilden av en mansföraktande, aggressiv och anti-kön-förespråkande rabiesfeminist. Jag tycker mig se att de inte finns i verkligheten.

Är det inte lite trist att diskutera det på den här nivån? Är det inte långt mycket roligare och viktigare att prata om själva frågan, snarare om ett ord? Feminist. Men nu gjorde jag det också. Trist.

Bloggarna har en viktig roll idag. De är opinionsbildare med starka åsikter och de når ut till en herrans massa unga människor. Det trista är att när allas mål är att provocera som mest så tappar de i trovärdighet. Förvalta er makt, bloggare.

Malin Walldén är skribent och vänsterdebattör