Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots vårfloden - ingen fara för översvämningar

Vårfloden kulminerar den här veckan. Men även om vattenståndet och vattenföringen är högre än på flera år så finns det ingen översvämningsrisk.

- Det är normala höga flöden, säger beredskapsdirektör Håkan Söderholm på länsstyrelsen Västernorrland.

Vårfloden kom lite plötsligt i år i samband med att värmen slog till i inlandet. Det har dessutom varit gott om snö i både skogslandet och fjällen, varifrån nivån framförallt påverkas.

- I skogslandet har snön snart tagit slut. Men det finns mycket kvar i fjällen. Å andra sidan finns det stora magasin där som är nästan tomma så enligt vattenregleringsföretagen är det inga problem, säger Söderholm.

Det nuvarande vattenståndet kommer att hålla sig ett bra tag.

- I en del mindre bäckar och vattendrag finns det risk för översvämningar Men det är på de ställen där det nästan alltid brukar bli det, säger Söderholm.

Om det är högre vattenstånd än på många år i de flesta älvar och vattendrag i området så är det paradoxalt nog längre än någonsin i Faxälven, mellan Österforse och Hjälta.

- De måste ha sänkt vattenståndet med två meter, berättar en privatperson för Tidningen.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68