Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror inte på nya norrlandsregioner

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte på några norrländska regioner. Åtminstone inte i närtid. Han anser att frågan skulle kunna vara en valfråga i 2010 års val.

- Jag har i egenskap av partiordförande svårt att se brådskan med att genomföra frågan.

Fredrik Reinfeldt menar att de regionala politikerna har alldeles för bråttom.

- Jag har inte sätt någon riktig genomgång vad de nya regionerna får för konsekvenser vare sig för sjukvården eller för ekonomin, sa han under besöket i Älandsbro.

Han menar att det här handlar om en regional centralisering som inte gynnar vanliga väljare och att i Norrland gynnar regionbildningen framför allt Umeå som ju ska ha ansvar för regionsjukvården.

- Det finns en risk för att mer verksamhet styrs upp mot regionsjukvården och mindre sjukhus får stryka på foten. Det här är ett vidsträckt område och jag är mycket tveksam till planerna.

Han menar att det här är en debatt som förs mellan olika politiska grupperingar och att även de andra partierna i alliansen inte har glasklart tagit ställning i frågan.

- Det finns politiker som säger ja för att de vill ha mer makt över andra politiker. Det här är en fråga som enbart engagerar heltidsarvoderade politiker. Och då drar jag öronen åt mig.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60