Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollhättan måste tänka nytt

Saabs död ska inte ta kål på varken Trollhättan eller Västra Götaland. Det är myndigheter och politiker ense om.

Nu måste vi öppna för en ny kreativitet och låta idéerna flöda. Det farligaste är att lägga sig ner och deppa. Vi måste se det här som en jättechans att göra andra saker, säger Tore Helmersson, vd för utvecklingscentrumet Innovatum Teknikpark.

Men det ser onekligen mörkt ut. I hela Västra Götaland, där fordonsindustrin är koncentrerad, finns det ett 20-tal industrijobb att söka i arbetsförmedlingens platsbank. I Trollhättan inga. Hos grannkommunerna är det lika illa.

När 3 500 Saabjobbare drabbas av att fabriken stängs, drar det med sig minst lika många till. Underleverantörer, handel och service får mindre att göra.

Flera underleverantörer har redan förberett sig på en framtid utan Saab, men en del kan tvingas varsla ytterligare personal.

Trollhättan har haft hög arbetslöshet redan före finanskrisen och nu ligger vi på elva procent. Saabs nedläggning påverkar hela samhället, även det offentliga, som till exempel dagis, säger Eva Lindh-Pernheim, chef för arbetsförmedlingen i Trollhättan.

Hon anser att arbetsförmedlingen har tillräckligt med resurser och lyfter fram utbildning som det viktigaste vapnet för att klara krisen. Om bara ett par år väntas stora pensionsavgångar och då ökar efterfrågan på arbetskraft.

Regionrådet Kent Johansson (C) är övertygad om att Västra Götaland hittar en väg framåt.

Är det något vi har fått lära oss så är det att det pågår en ständig förvandling. Vi har klarat motgångar förr och kommer att göra det nu också, säger han.

Vi måste anpassa oss till den här situationen, säger Marcus Nyman, vd för IAC i Sverige till TT.

Han vill inte förrän på måndag säga hur många personer som påverkas av varslet. De senaste åren har IAC medvetet minskat exponeringen mot Saab. Nyman uppger att IAC i dag omsätter cirka två miljarder kronor per år i Sverige och att omkring 15 procent av det rör Saab.

Företaget har nu cirka 1 000 anställda i Färgelanda, Göteborg, Skara och på ett utvecklingskontor i Trollhättan.

TT: Slår varslet slå på alla platserna?

Ja, det kommer att påverka alla enheter, svarar Nyman.