Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trögt värre för Carstedts Afrikasatsning

"Det har inte hänt någonting". Så sammanfattar Sekabs förre vd Per Carstedt läget för den kontroversiella etanolsatsningen i Tanzania.

Kommunens satsning på Sekab väckte heta känslor i det sista kommunfullmäktigemötet före sommaren. Efter ett hårt angrepp från oppositionen försvarade sig kommunalrådet Elvy Söderström (S) med att Per Carstedts bolag Eco Development ska betala tillbaka 162 miljoner kronor till Sekab - om satsningarna genomförs och börjar gå bra.

Än så länge går det inte alls.

Förra veckan uttalade sig Tanzanias president Jakaya Kikwete om den svenska etanolsatsningen.

– Projektet har blivit försenat eftersom de globala finanserna har saktat in, sade Kikwete bland annat i en intervju med den internationella nyhetsbyrån Reuters.

Per Carstedt håller med om att finanskrisen har bidragit till att sätta käppar i hjulet för satsningen. Det rör sig dock inte om några nya förseningar, menar han.

– Egentligen befinner vi oss i exakt samma läge som för ett år sedan. Vi är fortfarande väldigt angelägna om att ro det här i hamn, säger Per Carstedt över en raspig telefonlinje från Tanzanias huvudstad Dar Es Salaam.

Ni har alltså fortfarande inte hittat några finansiärer?

– Nej. Men vi förhandlar för fullt, både om mark och om hur vi ska finansiera det här projektet.

Just nu befinner sig Per Carstedt i Tanzania för möten med regeringsföreträdare. Sedan hans bolag tog över Sekabs utlandssatsning har Carstedt försökt skramla ihop pengar från alla tänkbara håll.

Det är inte någon hemlighet att Eco Development saknar de finansiella muskler som krävs för att sätta i gång projektet på egen hand. I oktober 2009 sade biståndsmyndigheten Sida nej till att bevilja garantier för lån i tanzaniska banker. Efter det bakslaget har det gått minst sagt trögt.

– Vi har jobbat och slitit med det här i tio månader. Men det finns inget nytt att berätta, konstaterar Per Carstedt.