Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tro och moral behövs visst i arbetet – för att inte lyda blint

Svar till ledarkrönikan Man är inte på jobbet för att utöva sin tro eller moral – utan för att arbeta publicerad 23 januari.

Sakine Madon skriver att ”På jobbet är man inte för att utöva sin tro eller moral utan för att utföra ett arbete”.

Själv tycker jag att tron och moralen behövs för att undvika att man i lydnad för sina överordnade utför helt horribla beslut som är fattade på högre ort. Det finns förskräckliga exempel i historien på gärningar utförda i arbetet där man tydligen kopplat bort både tro och moral. 

Ellinor Grimmark utför ”civil olydnad”, det vill säga att när man tycker att något är fel i samhället tar till åtgärder som kanske inte gillas av arbetsgivaren för att påverka detta. Andra strejkar, ockuperar arbetsplatser (till exempel i Sollefteå), whistle-blowers med mera. En demokrati som inte tål att bli motsagd har problem.

Ellinor var givetvis medveten om att barnmorskor normalt medverkar vid aborter men hoppades på ett undantag med tanke på att det rådde (och råder) brist på barnmorskor. Möjligen såg hon detta som ett sätt att rucka på de rigida regler som tydligen gäller i Sverige när det gäller synen på samvetsfrihet för abortmotståndare. 

Intressant att du Sakine drar upp parallellen med läkare som gör dödshjälp. Jag funderar på om du inte gjort en ”grimsmarkare” själv. Jag antar att du gått journalistutbildning och där fått information om att som journalist bör man följa vissa pressetiska regler, till exempel att redovisa alla viktiga aspekter i det ämne du skriver om.

Varför inte ta upp frågan om vad som händer med läkarexamen? Kan man även efter ett beslut om dödshjälp kräva av läkare att de ska förklara sig beredda att utföra detta? Kan man kräva av läkare som söker vissa tjänster där normalt sådant förekommer att skriva ut mediciner som förkortar livet? Själv tror jag att chansen är mycket stor att läkarna får samvetsfrihet när det gäller dödshjälp om ett sådant beslut fattas av riksdagen.

Per Sundin (KD)

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel