Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivs i familjekretsen

Sömnad och broderier var favoritämnen i småskolan. Så småningom vaknade drömmen om ett jobb som skolkökslärarinna. Drömmen förblev en dröm, men Nanna Ålstig är inte ledsen över det. Hon gillar att "stöka" i köksregionerna, kopplar gärna av med ett handarbete och har hela livet varit omgiven av barn – både egna och andras.

Stöttingfjället, och byn Myrträsk, fyra mil från Lycksele, är platsen där hon växte upp i väglöst land. En liten by med sju grannfastigheter – men med gott om folk på alla gårdar. Familjen drev jordbruk och Nanna var äldst av sju syskon.

– Vi hade ingen väg och ingen ström och det var fyra kilometer till skolan i Kroksjö. Vissa år inackorderades vi och andra år fick vi åka skolskjuts till häst, berättar Nanna, som bara har goda minnen från skolåren.

Bästa ämnet i skolan var slöjdlektionerna. Hon gillade att sy och brodera – och gör så fortfarande. Efter folkskolan blev det fortsättningsskola och en utbildning i skolkök. Nanna trivdes som fisken i vattnet med detta och ville gärna läsa vidare till skolkökslärarinna, men några ekonomiska möjligheter att studera fanns inte.

Yrkeslivet började som piga, jobb hemma på jordbruket, som kocka åt ett skogsarbetarlag i Vilhelminatrakten och på turisthotellet i Saxnäs.

– Där fick man göra allt möjligt. På varje rum fanns en tvättservis och sedan fick man ju bära ut pottan efter att gästen flyttat, säger Nanna leende.

1946 gifte hon sig med Halvar Ålstig med rötterna från Vilhelminatrakten. De umgicks i samma ungdomsgäng och kände till varandra. Frieriet på annandag jul tre år tidigare var lite "annorlunda". Nanna och hennes bror hade bjudit in till kalas, och ryktet om festen hade nått Halvar, som objuden knackade på och frågade Nannas pappa: "Kan jag få bli måg här i huset – och visst blev han det så småningom.

Familjen har varit bosatt i Gideåkroken, Garphyttan i Närke och Gideåbruk där maken jobbade för Mo och Domsjö AB. Nanna ansvarade för hushållet och de fem barnen. 1963 fick maken arbete på arbetsförmedlingen i Husum och sedan Nyland. 1964 bosatte familjen sig i Källängen, Bollstabruk och Nanna arbetade som kommunal dagmamma.

– Jag trivdes jättebra där, säger hon om åren i Bollstabruk.

Tio år senare gick flytten till Åmynnet, Bjästa varvid Nanna började arbeta som barnsamarit 1977. Ett yrke som innebar att hon vistades hemma hos barn som var sjuka, vanligtvis förkylda och därför inte kunde gå på dagis.

– Det var roligt och varierande och man undrade "vart kommer jag nu". Ibland skulle jag vara på plats redan sex på morgonen. Vi läste sagor, spelade spel eller såg vi på tv, allt beroende på barnet.

– De sov ju en del också, berättar Nanna Ålstig, som då kunde plocka fram ett kärt handarbete.