Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Triumf för Röåborna när Ån räddas.

Efter nio månaders oro och kamp är det nu klart. Det blir ingen utbyggnad av Röån. SCA och Statkraft har beslutat att skrinlägga planerna.

- Det känns helt enkelt djävulskt skönt, säger Sture Tarander, ordförande i Röåns byalag.

I höstas avslöjades att Statkraft och SCA ville undersöka möjligheten att bygga ett vattenkraftverk i Röån, den sista outbyggda ån i kommunen.

I Röån stötte man på patrull direkt. Byalaget gick genast till motanfall, med erfarenheterna 70-talet när Röån var hotad förra gången bildades en Rädda Röån-grupp.

Förklaringen till att utbyggnadsplanerna avblåses uppges vara att det inte skulle var ekonomiskt lönsamt. Men man pekar också på att den lokala folkopinionen varit hård och att det vägts in i beslutet.

- Röån är ett litet vattendrag och oavsett utbyggnadsform så skulle tillskottet av elenergi bli blygsam i relation till kostnaden. Vi har också, som utlovat, lyssnat på de reaktioner som kommit från ortsbor och andra berörda, säger Åke Westberg, ansvarig för vind och vattenkraft inom SCA Forest Products.

I Röån är man övertygade om att utan opinion så skulle bygget ha kommit igång.

Är Röån räddad för gott nu?

- I alla fall under vår livstid, säger Sture Tarander och Brita Isaksson.

Christer Borg är mer positiv än så.

- Om tio år, när vindkraft och solenergi har utvecklats kommer man inte att överhuvudtaget överväga något sådant här. Nu är Röån räddad..

Läs mer i Tidningen Ångermanland.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68