Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelmördaren kvar i rättspsykiatrisk vård

Ragnar Nilsson som dömdes för trippelmord i Härnösand 2010 ska ha fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Det fastslår förvaltningsrätten i en dom.

Annons

Enligt domen konstaterar chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska regionkliniken, RPK, i Sundsvall att den nu 25-årige Ragnar Nilsson lider av en allvarlig psykisk störning.

Han har varit i stort sett oförändrad i sin funktion och sitt mående. Därför bör tvångsvården fortsätta.

Förvaltningsrättens sakkunnige läkare tillstyrker rättspsykiatrisk vård och framhåller att vården inte har pågått så länge ännu. Den kommer att behöva vara långvarig.

Ragnar Nilsson själv uppger att han går med på fortsatt sluten vård. Han har fått ny medicin som fått honom att må bättre och han förstår att vården kommer att ta tid.

Fler detaljer avslöjas inte i domen. Uppgifter som framkommit i en muntlig förhandling i domstolen bakom stängda dörrar är belagda med sekretess.

Det var i maj 2010 som Ragnar Nilsson knivmördade sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand.

Han greps senare i Holmsund utanför Umeå där han försökte ta sig ombord på ett lastfartyg till Tyskland.

I rättegången var åklagare och försvarare överens om att Ragnar Nilsson skulle dömas till vård och inte till fängelse. Detta då han erkänt morden och då det rättspsykiatriska utlåtandet visat att han lider av en allvarlig psykisk störning.

I maj 2014 har Ragnar Nilsson suttit frihetsberövad i fyra år. Den slutna vården på rättspsyk ska omprövas på nytt inom sex månader.

Då som nu är det upp till den ansvariga läkaren att göra anmälan om särskild utskrivningsprövning.