Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trio Lindgård-Rodrick- Öquist bjöd på intressant musik i Multrå kyrka

I söndags, den 29/9, bjöd Musiksällskapet på sin andra konsert för hösten. Det var ett kammarmusikaliskt program med trio Lindgård-Rodrick-Öquist. Deras instrument är fiol, cello och piano och de är för flera av oss kända instrumentalister.

De presenterade muntligt sitt program. De började med en pianotrio av Clara Schumann från 1846. Hon var en av sin tids mest berömda konsertpianister men också betydande kompositör. Hon gifte sig med kompositören Robert Schumann och fick åtta barn med honom! Under sitt äktenskap blev hennes konserterande och komponerande mindre aktivt men hon överlevde sin man med många år. Hennes pianotrio upplevde vi som ljuvlig i sin romantiska stil.

Därefter vidtog musik som var betydligt kärvare. Marie Samuelsson, som är en nutida komponist, har skrivit och tillägnat ett stycke till just Trio Lindgård-Rodrick-Öquist. Hon kallar det

”I horisonter” och hon satt vid havet och skrev. Som tur var blev vi lite introducerade till stycket av musikerna. Jonas Lindgård spelade en rad kvartstoner för oss på fiol och Mattias Rodrick visade effekten av att spela med stråken nära, nästan på stallet. Georg Öquist hade en liten hammare som han ibland slog direkt på strängarna inne i flygeln. Det var ett spännande och lite skrämmande stycke.

Till sist spelades en pianotrio av Maurice Ravel från 1914, ett energiskt och blixtrande virtuost verk. Vi var förtjusta och fick ett extranummer; filmmusik ur ”Cinema Paradiso”.

Barbro Fröst

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel