Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trevande optimism på Wall Street

USA-börserna steg på tisdagen efter positiva siffror från bostadsmarknaden. Det faktum att amerikanska handelsdepartementet skrev ned förväntningarna på BNP en aning dämpade dock glädjen.

Man har tidigare räknat med en BNP-ökning på 2,7 procent, men meddelar nu att ökningen beräknas landa på 2.2 procent.

Investerarna valde dock att fokusera på det som var positivt: Bostadsmarknaden. Försäljningen av befintliga bostäder ökade med 7,4 procent i november jämfört med oktober och bostadspriserna steg med 0,6 procent. Båda överträffade analytikernas förväntningar, även om priserna fortfarande är 10,8 procent lägre än de var under sin topp i april 2007. Statistiken leder till ökad optimism om en återhämtning i ekonomin, eftersom härdsmältan på den amerikanska bostadsmarknaden låg bakom krisen som sedan dess spridit sig över världen.

Bland dagens vinnare fanns Boeing, som steg med 1,5 procent. Också teknikaktierna gick bra. IBM steg med en procent, Hewlett Packard med 0,9 procent. Apple ökade med 1,1 procent.

Dow Jones industriindex steg med 0,5 procent till 10 464,9 och Nasdaqs kompositindex steg med 0,7 procent till 2 252,7.