Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trettio miljoner slavar i världen

Annons

Nästan 30 miljoner människor lever i slaveri världen över, enligt stiftelsen Walk Free.

I Mauretanien beräknas en människa på 25 leva som slav.

I begreppet slaveri räknar den nybildade stiftelsen, med säte i Australien, in företeelser som tvångsäktenskap, skuldslaveri, människohandel och tvångsarbete.

Nästan hälften av de 30 miljonerna finns i Indien, men problemet är värst i Mauretanien, där fyra procent av befolkningen anses förslavade.

I rapporten sägs att det finns mellan 1 200 och 1 300 människor som lever under slavliknande förhållanden i Sverige. Rapporten citerar amerikanska UD:s årliga så kallade TIP-sammanställning om människohandel.

Sexuellt utnyttjande är den moderna slaveriform som dominerar i Sverige men 2011 översteg människohandel på arbetsmarknaden antalet fall rapporterade från sexhandeln. Rapporten nämner i detta sammanhang särskilt de säsongsarbetande bärplockarna.

Påtvingad kriminalitet i form av tiggeri och stölder förekommer också och antas främst beröra medborgare från östeuropeiska länder. Bland människohandelns offer finns män, kvinnor och barn. En tredjedel av offren är under 18 år, heter det i Sverigedelen av rapporten. Sifferuppgifterna tycks i första hand baseras på den amerikanska TIP-rapporten.

Organisation tillämpar en bred definition av slaveri där även slavliknande förhållanden tas med. Dit hör exempelvis tvångsäktenskap, tvångsarbete och barnarbete.

Medan myndigheterna i länder som Moldavien och Elfenbenskusten - bland de tio värsta länderna - gjort uppriktiga försök att göra något åt situationen görs motsvarande ansträngningar i de tre värsta länderna - Mauretanien, Haiti och Pakistan - bara för syns skull eller saknas helt, heter det i rapporten.

Mer läsning

Annons