Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trestegsraket om diabetes i Örnsköldsvik

Fyra timmar diabetes i en föreläsningssal mitt i höstmörkret – låter det tufft att hålla intresset uppe? Med den trio Rubin Medical samlat var det inga problem och publiken fick se på både livet och sjukdomen från en mängd infallsvinklar – inklusive Robin Bryntesson förmedla, ståendes på både stolar och på händerna, anekdoter och insikter från sitt liv med diabetes.

Först ut var Diabetesia, eller Sofia som hon egentligen heter. Med ett lugn och i positiv anda fick publiken en känslosam redogörelse av vardag och nöje där sjukdomen alltid är med men inte ska få ta över. Lev med sjukdomen men låt den inte hindra livet är hennes filosofi som verkligen förmedlades väl.

Andre talare var dietist Stig Mattson, kostrådgivare åt Sveriges Olympiska kommitté och sedan många år forskare inom Diabetes typ 1 med fokus på fysisk prestation. Hur mycket fyllda eller tömda glykogendepåer i kroppen samt tiden från måltid till träning påverkar både blodsockerkurvor och måltidsdoser, förklarades med en blandning av forskningsartiklar och egna tester som Stig har genomfört samt en fantastisk djup kunskap om hur metabolismen fungerar.

Sist ut var Robin Bryntesson, tidigare elitskidåkare och skapare av Sockertoppen, ett otroligt populärt årligt diabetesläger för barn och unga med diabetes. Hoppandes på stolar, springandes i trappor och stundtals på händer berättande han om både insikter, dråpliga situationer och dikeskörningar han haft med sin diabetes.

Robin förmedlade väl hur ett systematiskt tillvägagångssätt kan göra vardagen enklare för diabetiker även om man inte som honom vunnit junior-VM i skidor eller åkt Vasaloppet med målsättningen att vara först över mållinjen.

Anna Forsberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel