Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendspaning: Fler vandrare på Höga Kusten-leden kring Ullånger

Det finns ingen exakt mätning men en titt i vandringsledens gästböcker kan kanske ge något? Alla skriver ju inte, men man får en bild av trenden. Så tänkte jag och jämförde årets och tidigare års gästböcker i Äskjastugan och Erikskojan. Båda ligger på Höga Kusten-leden nära Ullånger.

I Erikskojans gästböcker märks framför allt en stor ökning av de utländska vandrarna. År 2016 var de 86 st, hittills i år är de 137. En ökning med 51 vandrare, vilket betyder 59 procent fler! Den största gruppen är tyskar.

Antalet svenska vandrare i Erikskojans gästböcker var 2016 100 st. Hittills i år är siffran 98 st. En svag ökning, om det blir normalt under oktober-december i år.

Trenden med ökning av de utländska vandrarna är densamma i Äskjastugan. År 2017 var det 115 st som skrivit i gästboken, hittills i år 129 st. En liten ökning med 14 personer, dvs 12 procent.

De svenska vandrarna i Äskjastugan var 296 st år 2017 mot 129 hittills i år. Det är svårt att säga varför siffran minskat. Kanske återspeglar siffrorna lokalbefolkningens besök i den närbelägna stugan snarare än Höga Kusten-vandrares? Ullångersbornas besök på populära Mäjasjöns fäbodar med närheten till Äskjastugan kanske också spelar in?

I gästböckerna slås man av hur mycket vandrarna uppskattar stugorna, naturen och att få röra sig fritt. Den vackra utsikten från Äskjastugan är något som nästan alla berömmer. De som tältar blir översvallande glada över en natt med tak över huvudet.

Man ser inget inget klotter eller sabotage och nästan ingen nedskräpning. Det är glädjande. Ganska många går ensamma, men de flesta går två och två eller fler. Några har hund med sig. Den största grupp jag sett var 17 utbytesstudenter från Kungl Tekniska högskolan i Stockholm.

Hans Jonsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel