Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendigt med solsken i blick

När vårsolen lyser allt starkare är det många som plockar fram solglasögonen för att skydda sig mot solen, men kanske även för att haka på de senaste trenderna.

Annons

När det gäller solglasögon har nog ingen undgått den senaste
modeflugan med stora glasögon och tonade glas i alla möjliga färger. Faktum är att det mesta är inne just nu, enligt Linda Wäcklen, butiksbiträde. Men för att vara trendriktig ska solglasögon vara stora, glaset ganska ljust tonat samt med en liten spegeleffekt i glaset. Färgerna på glaset varierar i alla möjliga nyanser. Det som säljer bäst är olika lila toner och bruna nyanser.
Även siluettbågar, tunna glas och tunna bågar samt metall eller titan som färg på bågen är modernt.
Det som säljs mest är de trendiga glasögonen och de som handlar är framför allt ungdomar från 18 år och uppåt. Går man till en optiker för att köpa solglasögon är man beredd på att betala ganska mycket men då vet man att det är bra kvalité, säger Linda Wäcklen.

SKYDDA ÖGONEN
Konsten att köpa solglasögon handlar ofta om personlig smak. Men oavsett smaken, så finns det några grundläggande riktlinjer när det gäller valet av solglasögon.
Det viktigaste är att glasen skyddar mot den ultravioletta strålningen är UV-skyddade. Det gör att solens UV-strålar inte kan skada ögonen. Glasögon utan UV-skydd kan i värsta fall vidga pupillen så att ögat fångar upp UV-strålar och skadas.
När det gäller själva skyddet så är praktiskt taget alla solglasögon likvärdiga, men det är bra att vända sig till en optiker för att få den rätta kunskapen.
De som går till en optiker för att köpa solglasögon är noga med att det är bra kvalitet i glasögonen och att de skyddar bra mot solen, men självklart styr trenderna väldigt mycket, säger Linda Wäcklen.
Utbudet brukar vara störst hos en optiker eller i en speciell solglasögonbutik. Visserligen finns det solglasögon att köpa lite varstans, i en bensinmack exempelvis eller i vanliga klädaffärer.

DYRT ELLER BILLIGT?
Linda Wäcklen tror att yngre personer hellre köper solglasögon i andra butiker där de kostar mindre. Vill man köpa ett par riktigt märkesglasögon går man till en optiker. Priserna kan ligga på allt från 200 kronor till hur mycket som helst. Många ligger runt 1 000 kronor.
I framtiden tror Linda Wäcklen att solglasögonen kommer att vara mindre och inte så klumpiga.
Solglasögonen kommer nog fortsätta att bli större och spegelglas kommer bli allt mer vanligt. Tunna bågar kommer vi nog också se mycket av, säger hon.
Något som däremot försvinner mer och mer är breda skalmar,
pilotbågar som var så populärt för något år sedan och brunspräckliga plastbågar.
Andra alternativ till dem som
inte vill köpa solglasögon är att ha UV-skyddat glas i vanliga glasögon. Även linser kan vara UV-skyddade. Ett annat vanligt alternativ är att köpa solclipon, som är ett löst solglas som man fäster på vanliga glasögon.
En annan viktig detalj som alltför många glömmer, är att glasögonen ska skydda ögonen och därför inte sitta på huvudet, för där gör de ingen annan nytta än att möjligtvis intyga hur trendriktig man är. FRIDA KÄLLSTRÖM

UNG

Mer läsning

Annons