Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendbrott för turismen

Lågkonjunktur och svag krona gynnar svensk turism.

I somras gjorde för första gången utländska turister av med mer pengar i Sverige än vad svenska turister spenderade utomlands.

Det är ett trendbrott och har aldrig inträffat tidigare, säger Peter Terpstra, turismanalytiker på Tillväxtverket till TT. Under tredje kvartalet spenderade utländska besökare i Sverige 100 miljoner kronor mer än vad svenska turister gjorde av med utomlands, visar statistik från Riksbanken och SCB.

Enligt statistiken ökade de utländska besökarna under kvartalet sina utgifter i Sverige med 6 procent till 26,5 miljarder kronor, samtidigt som svenska turister minskade sina utgifter utomlands med 10 procent till 26,4 miljarder kronor.

Sverige har som destination haft en fördel av den globala finankrisen och lågkonjunkturen. Och den svaga svenska kronan har också gynnat svenskt turism, säger Peter Terpstra. Marknadsföringen av Sverige som turistland har också varit framgångsrik och vi har haft väldigt många besökare från våra nordiska grannländer i Sverige.

Frågan är nu om det blir ett nytt rekordår för svenskt turism. Andelen privatresenärer har ökat kraftigt samtidigt som vi tappat många affärsresenärer på grund av lågkonjunkturen. Affärsresenärer gör av med mycket mer pengar än privatresenärerna.

Hamnar vi på lika höga helårssiffror som vi kunde redovisa för förra året är det mycket bra, säger Peter Terpstra.