Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje raka för Tre Kronor

Annons

Tre Kronor var ute och vinglade mot gruppjumbon Lettland.

Några ändringar i formationerna och ett lysande spel i numerärt överläge blev räddningen.

Fyra mål i powerplay gav tredje raka OS-segern, 5-3 (1-1, 3-1, 1-1).

Assisterande förbundskaptenen Rikard Grönborg gladdes åt spelet i numerärt överläge där Tre Kronor nu är bäst i turneringen med fem gjorda mål.

Han tror att det kan bli avgörande inför slutspelet:

Det är så tajt att göra mål över huvud taget, så det är viktigt att man får in kemin i powerplay. Det kan vara skillnaden mellan succé och inte succé. Vårt powerplay har varit riktigt bra, men det går att slipa på ännu mer.

Ungefär där tog det positiva från Lettlandsmatchen slut. Tre Kronor gjorde i många stycken en darrig insats mot gruppjumbon. Förmodligen var det en inställningsfråga den här lördagskvällen i Sjajba-hallen, den mindre av hockeyarenorna, inför bara 3 709 åskådare.

Ändringar i kedjorna

Bland det negativa fanns att Tre Kronor släppte in två mål i numerärt underläge.

Förbundskaptenen Pär Mårts och tränarstaben rörde om i kedjorna. Några av ändringarna var Grönborg nöjda med - de kan bli permanenta.

Absolut, men det har vi inte beslutat ännu. Framför allt var det för att vinna den här matchen. Vi kände att någonting måste hända på det sättet matchen såg ut, sade Grönborg.

Loui Eriksson flyttades upp i förstakedjan tillsammans med centern Patrik Berglund och Alexander Steen.

Han är en riktig målskytt och han spelade riktigt bra i dag och fick chanser. Tyvärr kunde han inte sätta dit dem, sade Grönborg.

Poänglös nyckelspelare

Eriksson är den enda av forwardsspelarna i de två toppformationerna som är poänglös efter tre matcher.

Jag tycker han har varvat upp under turneringens gång. Det är viktigt att ge honom mycket istid för vi känner att han är en nyckelspelare som kan avgöra i slutändan.

Marcus Johansson parades ihop med Nicklas Bäckström och Daniel Sedin.

Förändringarna kom också sedan Carl Hagelin fått bryta matchen tidigt, men enligt Grönborg är det inget allvarligt.

De tre trepoängarna i gruppspelet innebär att Tre Kronor som sämst kommer att rankas tvåa inför slutspelet. Därmed står det klart att svenskarna ställs mot ett lag rankat mellan sju och tio - det vill säga en av grupptreorna eller den bästa fyran. Motståndare blir klar efter åttondelsfinalerna på tisdag.

Kvartsfinalerna spelas på onsdag.

Erik Karlsson, Daniel Alfredsson och Alexander Edler - som gjorde sin första match efter VM-avstängningen - stod alla för ett mål och en assist. Daniel Sedin spelade fram till två av målen.

Mer läsning

Annons