Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre svenskar döda av svininfluensan

Annons

Tre svenskar har dött av svininfluensan. Enligt epidemiologer är det bara "toppen av isberget" och fler dödsfall är att vänta.

Ja, tyvärr. Eftersom vi går mot en topp nu och vi vet att det finns sköra människor som blir svårt sjuka av influensan, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

I Finland har fyra människor dött.

De flesta testas inte, så vi vet inte hur många som drabbas. Det är inte för sent att vaccinera sig, men det är hög tid, säger hon till tidningen.

Betydligt fler än bara tre stycken har dött av svininfluensan eller av någon av de andra influensorna som cirkulerar för tillfället. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

Det här är bara toppen av ett isberg. Men hur stort detta berg är, det är svårt att säga. De tre som det har rapporterats om var i olika åldrar, men tillhörde alla en riskgrupp.

TT: Kommer fler att dö?

Med all säkerhet. Det vet vi av erfarenhet, men hur stor denna överdödlighet blir får statistiska moduleringar visa när säsongen är över.

TT: Hur är vaccinationsviljan?

Den har varit låg, men är tydligt på väg upp. Rekommendationen är en täckningsgrad på 75 procent bland riskgrupperna, men om vi når över 50 procent i år får vi vara nöjda.

TT: Är det för sent att vaccinera sig nu?

Det är på gränsen. Vi beräknar att toppen kommer om ett par, tre veckor. Så det får bli en bedömning på individnivå. Om man tillhör en riskgrupp bör man kontakta sjukvården och höra efter.

Till riskgrupperna hör personer över 65 år, gravida och/eller personer med vissa kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar samt diabetes.

Mer läsning

Annons