Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre samfund kan bli ett

Baptistkyrkan, Missionskyrkan och Metodisterna diskuterar att gå samman. I Härnösand har man redan kommit långt.

I Härnösand samarbetar redan baptisterna och Missionsförbundet. I sommar ordnar de gemensamma gudstjänster, ett samarbete man haft under flera år.

Någon nedläggning av någon av kyrkbyggnaderna är dock inte på gång. Däremot är Tullportskyrkan, ansluten till Evangeliska frikyrkan, på väg att gå samman med Baptistkyrkan. Församlingarna använder redan i dag Baptistkyrkans byggnad.

- Vi har samverkat med baptisterna under många år. Och det kommer vi fortsätta att göra. Men någon drastisk förändring kommer det inte att bli, säger Lennart Jonsson, en av församlingsordförandena i Missionskyrkan i Härnösand

Missionskyrkan samarbetar också med Svenska kyrkan. Det är ännu inte klart om det blir en regelrätt sammanslagning mellan Tullportskyrkan och Baptistförsamlingen i Härnösand. Vissa tecken talar för det.

- Vi kommer att arbeta tillsammans, berättar Maud Nandorf, aktiv i Baptistförsamlingen i Härnösand.

Församlingen har även ett utbyte med pingstkyrkan och nu pågår också centrala samtal om ett samarbete med Svenska kyrkan.

- Avsiktsförklaringen innebär inget annat för de lokala församlingarna än att inleda samarbete i sin egen takt, säger Maud Nandorf.

Det var på en gemensam konferens i Göteborg i helgen som tre frikyrkosamfund sa ja till att på sikt bilda en ny, gemensam kyrka.


Läs mer i dagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60