Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Ö-viksungdomars tankar om livet efter studenten

Plugga vidare eller inte, det är frågan. För många studenter växer ångesten om vad som händer efter studenten om ett halvår. Carmencita Lundsten, Martin Söderlund och Jenny Edlund har många och olika tankar om framtiden.

Annons

Tryggheten från grundskolan och gymnasiet minskar i och med studenten. Dags att ta ansvar för det egna livet och vägarna bär åt olika håll beroende på vad man satsar på för framtid.
Jag vill bli modejournalist och det kan jag inte bli här i Örnsköldsvik, så det blir Stockholm för mig eftersom jag måste skaffa erfarenheter. Det finns ett så mycket större utbud av utbildningar där nere och jag kanske går någon som har med mode och textil att göra. Jag ser inga möjligheter för mig här, säger Carmencita Lundsten.
Om jag kommer på vad jag vill göra kommer jag att fortsätta läsa nästa år. Om inte så kommer jag jobba och läsa upp betygen tills jag vet vad jag verkligen vill utbilda mig till. Jag vill vara säker på vad jag vill innan jag börjar studera. Jag skulle aldrig välja mitt tredjehandsval bara för att kunna börja plugga på en gång, utan jag börjar när jag får mitt förstahandsval, säger Jenny Edlund.

BO HEMMA ELLER BORTA
Har man bott hemma hela livet kan längtan till den egna lägenheten kännas stor. Jenny, Carmencita och Martin menar att de aldrig skulle flytta till en lägenhet i Örnsköldsvik, bara för att få bo själv.
Jag kommer troligast att flytta hemifrån om jag får jobb i Stockholm. I så fall egen lägenhet. Stannar jag i Örnsköldsvik bor jag hemma, säger Carmencita Lundsten.
Det är att kasta bort pengar om man flyttar hemifrån till en lägenhet i Örnsköldsvik, bara för att flytta. Ska man ändå stanna hemma ett längre tag, som jag ska göra, är det bäst att bo kvar hemma och bygga upp ett startkapital, säger Martin Söderlund.
Som student i Örnsköldsvik har man fördelen att det faktiskt finns möjlighet att studera vidare på hemorten. Men det är inget lockande alternativ.
Jag skulle inte stanna även om min utbildning skulle finnas hemma, eftersom jag inte vill vara kvar på samma ställe, säger Carmencita Lundsten.
Det vore ju bäst om man skulle kunna plugga och bo hemma. Man skulle slippa många lån, säger Jenny Edlund.
Jenny och Martin skulle aldrig flytta bara för att byta stad. Finns deras utbildningar i Örnsköldsvik är det givet att de pluggar här.
Jag tror att man utvecklas mest som person om man byter stad, träffar andra människor och smakar på en annan stadskultur. Att plugga hemma är säkert bekvämt, men jag tror inte det skapar så många jobb, menar Carmencita Lundsten.

KÄMPA FÖR MÅLET
Att först plugga och sedan få ett arbete i Örnsköldsvik är inget ungdomarna ser ljust på.
Det ser tungt ut. Folk sägs upp och maskiner tar över. Man ska vara glad om man får ett jobb, säger Jenny Edlund.
Jag är säker på att jag hittar min plats, men inte i Örnsköldsvik. Men man får inte ha för stora krav. Första jobben kanske är mindre bra, men man får arbete sig uppåt och utvecklas allt eftersom. Man kan inte bli vd på Ericsson på en gång, säger Carmencita Lundsten.
Sedan får man ju aldrig ge upp utbildningen bara för att det känns tungt. Man når sitt mål någon gång och det gäller att kämpa för att nå dit, säger Jenny Edlund.
Det handlar mycket om inställning. Vill man arbeta så hittar man ett jobb. Med rätt kontakter är det lättare, säger Martin Söderlund. Kontakter kan säkert i vissa fall har större betydelse än utbildningen.
Hur går snacket bland ungdomar i allmänhet?
Många säger att de ska flytta, för här kan man inte bo kvar, men jag tror det är få som lever upp till det, säger Jenny.
Jag tycker tvärtom, att många säger att de vill bo kvar, säger Carmencita Lundsten.
Nu vill många flytta, men när tiden är inne blir man kvar ändå, säger Martin Söderlund.
Väljer man utbildning eller väljer man ort?
Jag väljer efter utbildning, men skulle aldrig flytta söder om Stockholm, med tanke på avståndet hem. Det kan vara värt det, men inget jag önskar, säger Jenny.
Jag har inga gränser när det gäller var jag ska plugga. Inte norröver bara, men gärna utomlands, säger Carmencita Lundsten.
Hittar jag bara rätt utbildning spelar det ingen roll vart i världen den ligger, säger Martin Söderlund.

Namn: Jenny Edlund
Ålder: 18
Gör nu: Går ekonomisk linje,
tredje året.
Planer efter studenten:
Vill helst till Stockholm för att plugga, men det blir förmodligen Umeå.

Namn: Carmencita Lundsten
Ålder: 18
Gör nu: Sista året på Nola-
skolan, ekonomisk linje.
Planer efter studenten: Flytta till Stockholm och söka jobb hos frilansstylist. Vill bli modejournalist. Skulle kunna tänka sig att plugga utomlands.

Namn: Martin Söderlund
Ålder: 18
Gör nu: Tredje året på ekonomisk linje
Planer efter studenten: Ta ett sabbatsår, jobba och tjäna
pengar. Inga direkta studieplaner för tillfället. ERICA LANG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons