Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre hot mot personalen på socialkontoret under samma vecka – nu sätts vakter in

Efter flera allvarliga hot mot personalen på socialkontoret i Härnösand tas nu Securitasvakter in för att öka säkerheten. Receptionen kan till och med stängas vissa tider.
– Vi kommer att ha vakter vid vissa tider. Vi ska se om vi måste utöka det under en period, säger Solbritt Höglund, enhetschef på socialkontoret.

Under tisdagen dödshotades personalen på socialkontoret av en man i 40-årsåldern. Personalen tryckte på överfallslarmet och polisen var snabbt på plats och kunde gripa mannen. Han är nu anhållen.

Det var det tredje allvarliga hotet inom en vecka och nu sätter socialförvaltningen in extraåtgärder.

– Vi har Securitas här nu. De kommer att vara här vissa tider, men sedan måste vi nog utöka det, säger Solbritt Höglund på onsdagseftermiddagen.

Totalt är det tre hot mot som riktats mot personalen från två olika personer på samma vecka. Två av hoten har slagits ihop och lämnats till polisen som två polisanmälningar.

Det har alltså varit flera dödshot?

– Ja. Men det är inte helt ovanligt, tyvärr. Fyra-fem gånger per år utsätts vi för allvarliga hot, säger Solbritt Höglund.

Läs också: Dålig arbetsmiljö för socialsekreterare

Nu kan dessutom också receptionen på socialkontoret tvingas stänga och det innebär begränsad tillgänglighet för allmänheten.

– Om det händer något här så måste vi stänga om vi inte har dubbelbemanning, man ska inte vara ensam här, säger Solbritt Höglund.

Hur mår personalen?

– De mår inget bra, det kan jag inte säga att de gör.

Ingen är dock sjukskriven.

– Man ska få allt stöd här som kan få.

I somras dömdes en man för att ha slagit sönder receptionen, vid två tillfällen har receptionen utsatts för skadegörelse på några års tid.

De jobbar med säkerheten på flera plan, för att personalen ska känna sig trygga, trots allt.

– Det är en grupp som är hotfulla och våldsbenägna som vi jobbar med. Det ingår i vårt arbete, det är ingenting nytt inom socialtjänsten, säger Solbritt och fortsätter:

– Om man nekas pengar så är det ofta en trigger till att det uppstår hot och våld, framför allt hot.

Läs också: Stress och hot mot socialsekreterare

Det finns arbetsmiljörutiner som personalen följer när det uppstår hot om våld, men varje händelse är unik och måste bedömas utifrån förutsättningarna. Det är också avgörande för vilka åtgärder som sätts in.

– Det är en allvarlig händelse, säger Agneta Nordström, förvaltningschef på socialförvaltningen.

Att ta in vakter är inte unikt, det har hänt förut, vid några tillfällen. Agneta Nordström betonar att personalen är rustad för och duktig på att möta personer som är frustrerade och visar ilska.

– Men ibland räcker inte det och då måste vi ta till andra åtgärder, säger Agneta Nordström.