Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre doser bäst mot könsvårtor

Annons

Tre doser HPV-vaccin skyddar bättre mot kondylom (könsvårtor) än bara två. Dagens rekommendationer bör därför inte ändras, konstaterar forskare vid Karolinska institutet.

Via olika hälsoregister har forskarna följt alla svenska flickor och unga kvinnor mellan 2006 och 2010, en dryg miljon individer. Dessa delades in i grupper med avseende på om de var ovaccinerade eller om de fått en, två eller tre vaccindoser.

Under uppföljningsperioden - som i snitt var 3,8 år - upptäcktes drygt 20 000 fall av kondylom, en förekomst som hängde samman med antalet vaccinationsdoser. Två doser gav ett skydd upp till 71 procent, medan skyddseffekten vid tre doser var 82 procent.

I dag rekommenderas tre doser av vaccinet, men det pågår en diskussion om att eventuellt sänka rekommendationen till två doser.

Våra resultat säger att man inte bör ändra nuvarande rekommendationer, säger forskaren Lise Arnheim Dahlström, som står bakom forskningen som presenteras i tidskriften Jama.

Huvudsyftet med vaccinationerna är att skydda mot cancer på livmoderhalsen. Men eftersom det tar längre tid för cancer att utvecklas än för kondylom, går förekomsten av mer beskedliga könsvårtor snabbare att mäta.

Fakta: Överförs genom sex

Kondylom är en sexuellt överförbar smitta som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Vårtorna är ofarliga, men måste ibland tas bort med hjälp av kirurgi eller laser.

Sedan 2012 erbjuds alla flickor i åldern 10-18 år kostnadsfri vaccination mot HPV. Vaccinet skyddar mot ett flertal typer av viruset, varav några orsakar kondylom medan andra kan orsaka cancer i livmoderhalsen.

Vaccinationen består av tre doser som tas inom ett halvår.

Källa: Karolinska institutet (TT)

Mer läsning

Annons