Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solängetkusk ordnade SM-plats åt Edseleägda Evident Ås

/
  • Evident Ås körd av Kevin Porshage vann uttagningsloppet inför årets Amatör-SM som avgörs på Lindesberg den 18 juni.
  • Klara för Amatör-SM 2016. Ägarinnan Tordis Svensson och amatörtränaren Henrik Eriksson såg den anlitade Solängetkusken Kevin Porshage göra ett perfekt lopp med deras Evident Ås.
  • Söndagens tuffaste upploppsfight på Dannero syntes i lopp 6. Pyramiden (nr 1 längst till höger) vann mycket knappt före Kevin Porshage bakom Lottmar (12) och favoritspelade Lex Peidei (11) med kallblodslegendaren J-O Persson i sulkyn.

Solängetkusken Kevin Porshage bakom Evident Ås var storfavorit till startplatsen i årets Amatör-SM som avgörs på Lindesberg i mitten av juni.
– Jag hade fått klartecken av ägarna att köra på ordenligt redan från start för att få ledningen och det gick ju bra, sade Porshage med en helnöjd ägare i Tordis Svensson och amatörtränaren Henrik Eriksson ståendes vid sidan om i vinnarcirkeln.

Annons

Söndagens tävlingar på Dannerotravet lockade riktigt bra med folk till banan – och de som checkade in fick se ett par fina lopp.

Söndagens penningstinnaste lopp var Lopp 3, ett fyraåringslopp för ston benämnt Norrlands Grand Prix. Mest betrodd av spelarna var Facile Boko med Ulf Ohlsson i sulkyn, men denne fick nöja sig med andraplatsen bakom femtehandaren Sally Steel.

Henrik Svensson svarade för ett felfritt upplägg för den sollefteåägda (Gunnar Olssons hästtransporter AB) som är uppfödd på Stall Steel Mountain i Bjärtrå och vann till vinnaroddset 10,78.

Dagens mest ovissa upploppsstrid bjöds vi på i V5–4. Jan-Olov Åberg bakom Pyramiden kom iväg blixtsnabbt och fick även extrahjälp av att det strulade för flera andra konkurrenter. De starkaste hästarna stod med 40 meters tillägg och när bara upploppet återstod verkade de alldeles för långt efter.

– Jag kände att det började ta slut på krafter, men han spjärnade emot riktigt bra mot slutet och vi lyckades komma först över linjen, sa Åberg efteråt.

Den som knappt snuvades av Pyramiden var Solänget-ekipaget Lottmar med Kevin Porshage, men den unge Solängetkusken tog revansch två lopp senare när han bärgade en semifinalplats i Amatör-SM bakom den Edseleägda Evident Ås.

– Vi hade egentligen tänkt starta henne på Östersund i SM-kvalloppet där, men då hittade vi inte någon passande lokal kusk. Att vi fick fatt i Kevin tills idag blev ju rena jackpoten, jublade paret Tordis Svensson (ägare) och Henrik Eriksson (tränare).

Amatör-SM 2016 avgörs på Lindesberg den 18 juni och det körs totalt 20 kvallopp. Dannero/Solänget har en gemensam kvalplats och det var alltså den som man tävlade om i går.

En plats som "regerande mästare" faktiskt.

Dannerokusken Ingvar Nyberg vann ju Amatör-SM i fjol med Bergsåkershästen P.J. Winner, tränad av amatören Christer Westergren från Njurunda.

Läs mer: Ingvar Nyberg kvalade in till SM-loppet

Ska Porshage kunna upprepa det gäller det nog att vässa speeden lite. Söndagens kvallopp vanns förvisso på klart dugliga 1.14,3, men det krävs nog en kapning av den tiden för att man skall kunna ta sig vidare från de inledande semifinalerna.

– Den har väl gått låga 1.13 så det blir upp till "Hinken" och de övriga runt hästen att vässa formen, förmedlade Porshage.

Nästa travdag på Dannero är lördagen den 4 juni.

Läs mer: Framgångsrik amatör på Solänget: "Jag har en underbar sambo och underbar häst"

Mer läsning

Annons