Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärkan tar sikte mot nya segrar

Torsten Norberg har varit travamatör i 35 år.
Han har aldrig haft en sådan häst som Lärkan, åttaåringen har sprungit in 1,3 miljoner kronor och var senast tvåa på V75.

Annons

– Licensen är vilande, jag har aldrig tidigare haft starthästar själv.

Torsten började en gång i tiden med varmblod för 30 år sedan.

– Vi byggde en rakbana här, jag kör antingen på skogsvägar eller på landsvägen. Det är optimalt att träna hästar, framför allt på vinterväg och alla backar ger bra effekt.

Hur kan man döpa en häst till Lärkan?

– Det är en lång historia, jag hade en barndomskamrat som gästade Hemsön på somrarna, han hette Erland Edlund och han fick smeknamnet "Lärkan" här på ön. Sedan flyttade han till Delsbo.

En dag hörde han av sig och frågade Torsten om han ville bli delägare och ta hand om en dräktig märr och sedan träna upp fölet.

Och så blev det, Torsten sa ja tack.

– Självklart, det var en dröm. Det var bara att slå till.

En dag ringde telefonen, Torsten fick ett trist besked. Erik "Lärkan" Edlund hade avlidit.

– Klart jag blev chockad, men det var vara att gilla läget, han fick aldrig uppleva sitt föl. Hästen var jättefin och jag körde in och tränade honom. När vi skulle ge honom ett namn fick det bli Lärkan, det blev som ett minne efter min kompis.

Torsten tog över Erlands andel och tre delägare blev två, Han står också som företrädare för hästen, detta tillsammans med Johan Hansson AB.

Lärkan fick vara kvar i Hultom på Hemsön till tre års ålder.

– Jag hade aldrig kört kallblod tidigare, men han är nästan som ett varmblod och köra.

Genom att den andre delägaren också äger Hallsta Lotus, som Jan-Olov Persson tränar, hamnade hästen där.

– Det blev inte så dumt, han är ju strax under det yppersta elitskiktet och nordsvenskarna brukar ju bli bättre ju äldre de blir. Lärkan har redan slagit många namnkunniga hästar.

Var är hemligheten med Lärkan?

– Hästen har ett stort hjärta och lungor, han travar smidigt och rytmiskt. Samt är en riktig fajter, det säger alla som kört den, Ulf Ohlsson, Jorma Kontio, Åke Svanstedt och Jan-Olov Persson.

Det är inte första segern som Torsten minns, utan en i Boden.

– Han slog Mel Odin som var storfavorit, denne galopperade. Vi for upp dit och vände, det var skitväder och känslan var skön när hästen vann 100 000 kronor i förstapris efter en stenhård slutstrid.

Torsten kom in i travsporten genom att köra runt John Nybergs hästar i transporten, John hade bland annat hästen Hemtösa och då var Norberg med under 60- och 70-talet.

Senast på Bergsåker blev det en andraplats i V75.

– Vi var jättenöjda med det, hästen hade ett risigt utgångsläge från ett tillägg. Han fick ett snällt lopp och hade ett tag fjärde ytter. Lärkan hamnade i spets på upploppet men kunde inte utmana Stamping till sist. Så vi får vänta på första V75-segern.

Ett annat härligt minne var inbjudan till klassiska Vincennes i Paris.

– Det gick inte så bra, vi blev sexa, men bara upplevelsen var värt resan.

Torsten berömmer hästens skötare Ulf Larsson och naturligtvis tränaren Jan-Olov Persson. På 68 starter har Lärkan 19 segrar, 16 andraplatser och nio tredjeplaceringar. Hästen har varit oerhörd jämn och har noterat 255 000 kronor, 292 500 kronor, 359 000 kronor och 327 300 kronor i insprungna pengar under de fyra sista åren. 2014 började med 50 000 kronor i prispengar.

Mannen från Hultom har tre pensionerade varmblod, en märr och ett föl, som också har ett fågelnamn: nämligen Hägern T.H.

– Det namnet var mot min vilja, men min sambo envisades.

Mer läsning

Annons