Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhoppningen: Ny belysning inom kort på Solänget

Sommar och trav – en smått oslagbar kombination för den intresserade. På Solänget är förhoppningen både att sommaren ska bjuda på fint väder, men också att banan ska få ny belysning. ”Många fördelar om det blir så” säger Solängets travbanechef Ivan Hellström.

Annons

Fem tävlingar såhär långt i år på Solänget. Regn fyra av dessa. En faktor man inte kan påverka, men som ändå spelar stor roll när det kommer till trav. Och lunchtravet denna måndag var inget undantag.

– Ja, en del av upplevelsen är att det är sommar och fint. Antal publik på plats är relaterat till vädret eftersom det är en utesport, säger Hellström som hoppas på bättre förhållanden under resterande tävlingar.

– Det är trevligare för alla som är här, både publik och tävlande. Framöver har vi två tävlingar i juli, varav en familjedag en söndag där vi hoppas få hit mycket barn och ungdomar. Sen är det V64 i augusti och så kör vi V75 i september.

Solänget under måndagens lunchtrav

En annan faktor som skulle höja både upplevelsen och banan i sig är belysningen, som man aktivt jobbar för att kunna byta i år.

– Vi bör antingen förstärka den vi har eller byta. Befintlig belysning är dålig, för gammal och drar för mycket energi. Så nu har vi påbörjat ett projekt där vi ansökt om medel. Sammanlagt kommer det att kosta omkring 3,2–3,3 miljoner att byta.

Vad skulle det göra för banan?

– Det känns som anläggningen blir färdig och finare rentestetiskt. Det lyser bättre på tävlingskvällar under höst och vår, men den stora vinsten är att vi kan tjäna in omkring 150 000 kronor i minskade energiomkostnader samtidigt som vi får en högre nyttjandegrad för alla som tränar här.

Men beslut om att köra igång är ännu inte fattat då det gäller att hitta medel i form av finansiärer och så har man har även tidsaspekten att ta hänsyn till eftersom det tar fem veckor att byta. Men ansökningar är sedan en tid tillbaka skickade till Örnsköldsviks kommun, svensk travsport och länsstyrelsen. Där kommunen gett grönt ljus - förutsatt att andra finansiärer finns.

– Det är vår ordförande, Janne Nyman, som jobbar med frågan mest. Just nu jobbar han tillsammans med ett belysningsföretag här i Själevad och skulle det gå igenom skulle vi få en lokal leverantör, vilket skulle kännas fantastiskt.

Hellströms förhoppning är nu att beslut om att byta belysningen ska fattas inom kort.

Förhoppningen är att dessa lutande lampor snart ska vara ett minne blott på Solänget travbana

Mer läsning

Annons