Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 000 till Tjomsland efter överraskning i Kriteriet

Det blev norsk nationalsång efter Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.
Öystein Tjomsland, norrmannen med filial på Bergsåker, överraskade och vann med Sjö Vinn.

Annons

Ekipaget överraskade så till vida att Jan-Olov Perssons Tand Kraft var obesegrad inför kriteriefinalen och blev spelad till storfavorit.

Men när Tand Kraft felade oväntat med 1200 meter kvar öppnade loppet upp sig. Sjö Vinn tog över spets och kunde hålla undan för en furiöst spurtande Tand Kraft på upploppet.

Sjö Vinn håller undan till seger i Svenskt Kallblodskriterium. Ute i spåren, med nummer 2, spurtar favoriten Tand Kraft till en andraplats efter en kostsam galopp tidigare i loppet.

– Det är en stor seger. Det är riktigt härlig stämning här på Dannero och vi kommer gärna tillbaka igen, säger Öystein Tjomsland, som körde in 600 000 kronor på ett bräde i och med segern.

Öystein Tjomsland har sedan tidigare fina kallblod som Kringelandtellus och Junifaks på träningslistan, med gamle derbyvinnaren och mångmiljonären Tekno Odin som storstjärna.

Segern togs på tiden 28,4/2140a och var femte vinsten på sju karriärsstarter för Sjö Vinn, som är ytterligare ett intressant namn för framtiden i stallet.

"Kallblodskungen" Jan-Olov Persson hade dock andra framgångar, även om han inte fick vinna det största loppet.

Allt som allt hade han kvalat in åtta hästar till kriteriefinalerna och i Kriteriestoet fick Persson titta på från sidan när hans hästar slutade etta och tvåa.

Sirifaxa och Uggla i Mossen satt i ledningen respektive först utvändigt, och det blev en tuff duell upploppet ned. Till slut var det Uggla i Mossen med stjärnkusken Örjan Kihlström som sträckte på benen och kopplade segergreppet trots en tuff utvändig resa. Segertiden blev 29,9/2140a.

Läs också: Persson tog hem Kriteriestoet – trots en uggla i mossen

Uggla i Mossen och Örjan Kihlström, utvändigt med nummer 2, avgör i Kriteriestoet för kallblod på Dannero.

– Jag kände att jag hade en del krafter kvar i hästen, men så värst säker var jag inte, säger Örjan Kihlström, samtidigt som tränaren Jan-Olov Persson gratulerade ägarna med Magareta Wallenius-Kleberg från Menhammar Stuteri i spetsen.

Kallbloden står i fokus under kriteriedagen på Dannero. STC:s guldtäcke var ett annat klassiskt lopp som avgjordes, och här var hockeytvillingarna Sedins häst Tangen Haap, snubblande nära att ta in 100 meters tillägg.

Läs också: NHL-stjärnorna Sedin på plats för att se sin häst på Dannero: "Speciellt med V75 så nära hemmaplan"

Nova Mollyn som stod på start lyckades dock hålla undan med liten marginal, och Tangen Haap, tränad och körd av Solängets Björn Karlsson, blev trea efter en dramatisk avslutning.

I strålande väder blev kriteriesöndagen på Dannero en folkfest, och V75-omgången bjöd på en riktigt svårfunnen rad.

Hot Point, körd av Rikard N Skoglund, vann som enprocentare och tillsammans med några andra skrällar blev utdelningen drygt 3,2 miljoner för sju rätt.

Mer läsning

Annons