Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träningsläger i naturvetenskap

I slutet av förra veckan, den 17-18 april, var de ungdomar som representerar Sverige i EU-tävlingen i naturvetenskap samlade för ett träningsläger. I år är det Cypern, som arrangerar EUSO-finalen den 11 - 18 maj.

Det som meddelats från arrangörerna är att årets tema är "Ljus". Dessutom har de tipsat om att ekologi, fotosyntes och ljusets fysik är aktuella områden. Under träningslägret fick ungdomarna under torsdagen extrahera klorofyll ur spenat. Sedan fick de ta upp absorptionsspektra för de olika färgämnena i det gröna bladet.

De fick träna mikroskopering, pipettering och diverse avläsningar. Under fredagen fick de studera spektrum för ljuset. De fick jobba med ljus både i form av vågrörelse och partiklar. Förutom en massa teori så är syftet med lägret att de ska bli mer bekanta med varandra. Det är ju en lagtävling, där de tillsammans ska lösa praktiska problem ihop.

Från Sverige deltar följande lag: Lag "nord": Bea Andersson, Hagaskolan, Umeå, Rasmus Johansson, Junsele skola, Junsele och Hilda Sandström, Sävar skola, Sävar Lag "syd": Andreas Hober, Engelbrekts skola, Stockholm Gustav Lindgren, Näsbydalsskolan, Täby och Maria Valeur, Pilängsskolan, Lomma.

/Allehanda.se