Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trängsel på sjukhus kan ge böter

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge söder om Stockholm riskerar dryga böter om patienterna placeras för trångt, efter ett beslut från Arbetsmiljöverket.

Sjukhuset tvingas till vite om 300 000 kronor varje gång en patientsäng står närmare än 80 centimeter från en vägg, ett fast monterat eller löst föremål, rapporterar Dagens Medicin.

Bakgrunden är brister som upptäcktes när verket tillsammans med Socialstyrelsen kommit på inspektioner vid tre tillfällen det senaste halvåret.

Varje gång det sker överbeläggning på en avdelning ska sjukhuset också bedöma hur det påverkar personalens arbetssituation. Annars blir det 300 000 kronor till.

Överbeläggning på sjukhus har blivit allt vanligare i hela landet. Samtidigt har vårdplatserna minskat med fem procent på fem år: 1 400 platser försvann 2003-08 och för Socialstyrelsen är patientträngseln en prioriterad fråga för myndighetens tillsyn i år.

Det är dock omtvistat om trängsel enbart beror på antalet platser. Den kan också handla om ineffektivitet på avdelningarna.