Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränaren Per Nilsson: Ebba har alla verktyg en bra skidåkare behöver

Skidgymnasiets tränare Per Nilsson hade på känn att det skulle bli guld och att Ebba Andersson skulle krossa allt motstånd.
– Jag pratade med P-O (Per-Ola Andersson, tränarkollega och även pappa till Ebba) dagen före loppet och sa att Ebba vinner och hon gör det med 28 sekunder.

Ett näst intill perfekt förhandstips eftersom Ebba vann med 29 sekunder, och även här visade alltså Per fingertoppskänsla.

– Fel på en sekund, det kan jag ta en sådan här dag, skrattade Per efter Ebbas guldlopp i Rumänien.

Alla tränare är delaktiga men det är faktiskt Per Nilsson som har det yttersta ansvaret för Ebba Anderssons, och även bronstjejen Jenny Solins, träning och upplägg:

– Jättekul såklart för Ebba, men även för Jenny som haft det motigt men här fick tillfälle att visa sin klass.

Per var inte alls förvånad över att Ebba vann guld. Hon har som man säger en vinnarskalle utöver det vanliga.

– Ebba har en otroligt bra tränad kropp för sin ålder och en syreupptagningsförmåga som är få förunnat. Hon har egentligen alla verktyg en bra skidåkare behöver. Sedan finns det självklart detaljer som kan förbättras, men hon är ju fortfarande bara 19 år.

Som exempel på det här med bra syreupptagningsförmåga nämner Per "Hallstaracet" som alla skidgymnasielever ska gå igenom. Det är ett riktigt kraftprov där de springer uppför hela Hallstabackens slalombacke, förbi hotellet och ännu mera uppför till startstugan som används vid alpina tävlingar.

– Där slog Ebba rekordet genom alla tider. Hon är verkligen tränad för att ligga nära maxfart under en lång tid. Nu tog hon guld på 10 kilometer, men jag är säker på att hon hade kunnat åka 30 kilometer också, avrundar Per med ett leende.

Gilla Skidpuls på facebook för fler reportage och nyheter om skidor

Läs också: Ebba Andersson vann JVM-guld

Läs också: Billan Östlunds glädjerus efter guldet – och tips till Ebba Andersson: "Det är kanske det viktigaste

Läs också: Tränarens tips: Ebba vinner med 28 sekunder