Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränar extra med skyttelegendaren

Han åker bra, men skjuter sämre. Det vill skidskytten Fredrik Lindström ändra på – genom specialträning med legendariske OS-skytten Jonas Jacobsson.
– Förra säsongen var skyttet egentligen den enda skillnaden mot de allra bästa åkarna, säger Lindström.

I våras beslutade sig OS-skidskytten Fredrik Lindström för att lämna skidmetropolen Östersund och i stället flytta hem till Örnsköldsvik. En av anledningarna är att han ska bli pappa i slutet av sommaren. En annan är att han har under lång tid helt enkelt längtat tillbaka.

– Jag har längtat hemåt rätt länge, så det känns bra att vara tillbaka, säger han.

När det gäller skidskyttet har flytten inneburit ett större eget ansvar över träningen och mindre möjligheter till sparring mot landslagskamraterna.

– Man får försöka ordna så att man har sällskap och håller motivationen uppe. Men det tycker jag har fungerat suveränt.

Något som han hoppas ska bli suveränt till den kommande säsongen är hans skytte. Och för att det ska bli verklighet har han nu fixat fram bästa tänkbara instruktör i form av sportskytten Jonas Jacobsson, som har 30 paralympiska medaljer på meritlistan.

– Efter förra säsongen kände jag att jag var sugen på att försöka bli en bättre skytt och att lägga lite extra krut på det. Jag har skjutit mycket, men det mesta har varit i kombination med skidåkningen. Nu är tanken att Jonas ska dyka upp återkommande under sommaren för att få in lite mer skytte i huvudet på mig, säger Lindström.

Om Lindström lyckas finslipa skyttet, så tror han själv att han kommer att vara uppe och utmana världstoppen.

– Förra säsongen var skyttet egentligen den enda skillnaden mot de allra bästa åkarna. Om jag kan träffa 85 procent i stående, vilket inte är något orimligt mål, så kommer det att göra jättestor skillnad på mina resultat.

Vad krävs för att du ska bli en bättre skytt?

– Jonas tycker att jag har tränat för lite grundträning i skyttet. Den måste finnas där om jag ska ta det sista steget. Nu i år har jag tränat mer som han gör. Förhoppningsvis ska det skapa förutsättningar för att skjuta bättre till vintern.