Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragiskt men väntat besked

Annons

Även om många in i det sista hoppades på en lösning för Saab, var fredagens besked om nedläggning ingen överraskning, är de svenska ledarskribenterna eniga om.

De flesta anser att regeringen inte kan lastas för nedläggningen utan att General Motors misslyckats som ägare. Ledarna pekar också på att det viktiga nu är att ta hand om de människor som förlorar jobbet, och ta till vara deras kompetens inför framtiden.

"Tragiskt men inte oväntat" skriver Göteborgs-Posten (liberal), som pekar på att Saab gått med förlust i stort sett varje år de senaste 20 åren. Det enda positiva med Saabs långdragna process för överlevnad är att underleverantörerna fått en chans att ställa om och hitta nya kunder.

Nyttiga kunskaper

Dagens Nyheter (oberoende liberal) varnar för snabba regeringsstödda satsningar. På ledarsidan heter det att man bör förlita sig på ordinarie medel som utbildning och lån för att starta eget åt dem som önskar. "Och man får lita på människorna. De Saabanställda har kunskaper som kan göra nytta i många andra företag och på andra orter när konjunkturen vänder."

Det anser även Expressen (oberoende) som skriver att "all den kompetens skickliga ingenjörer och kreativa bilbyggare har måste nu utnyttjas". Här ser tidningen en möjlighet för regeringen att vara brobyggare till nya jobb.

Dagens Industri (obunden) poängterar att statsfinanserna utvecklas bättre än vad man trodde för bara några månader sedan, vilket öppnar för insatser för att ta hand om den kompetens som funnits inom Saab. Den fortsatta hanteringen av situationen är viktig för regeringen som brottas med sjunkande opinionssiffror, menar DI.

"Ödets ironi"

Nedläggningsbeslutet är inte en lokal fråga. Det är en fråga för regeringen, tycker Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) som efterlyser "samarbete och nytänkande för att stödja industrin, regionen och människorna."

"Regeringen gjorde vad den kunde för att underlätta ett köp av Saab," skriver Svenska Dagbladet (obunden moderat), som anser att det hade varit fel att låta skattebetalarna stå för något som i grunden var ett kommersiellt misslyckande genom att staten gick in i Saab.

Mer kritisk mot regeringen är TTELA (obunden) i Trollhättan som anser att det är en ödets ironi att skattepengar sannolikt kommer att användas för att mildra effekterna av nedläggningen "med tanke på den tydliga brist på ambitioner att hjälpa Saab som tidigare visats från regeringshåll". Nu gäller det att skapa tillväxt på lång sikt, men samtidigt vara beredd på att allt kan hända. "Utom möjligen det värsta. För det har redan hänt."