Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafiken är hemtjänstens bortglömda miljöproblem

Hemtjänstens arbetsmiljö ska granskas. En bortglömd sida är bilkörningen mellan olika vårdtagare.

- Det är väldigt många småkrockar. Jag tror att det bottnar i stress, säger Sofie Nilsson som jobbar i hemtjänsten i Härnösand.

Tre områden lyfts fram särskilt när Arbetsmiljöverket nu tar itu med förhållandena för hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Det handlar om belastningsergonomi, våld och hot samt trafiksäkerheten.

Trafiksäkerheten håller Sofie Nilsson som vikarierar i centrumgruppen i Härnösand med om är en viktig punkt att uppmärksamma i arbetsmiljön. Bilarna som rullar i hemtjänstens tjänst får ofta skavanker och skrapsår.

Sofie Nilsson har inte krockat själv men hon kan se ett klart samband mellan risker i trafiken, brist på vikarier och stress.

- Brådskan uppstår vid vikariebrist. Det är svårt att få tag på vikarier och då får personalen lida för det. I trafiken blir man stressad särskilt när man tar på sig extra när någon är sjuk. Det är väldigt lätt att det händer något då.

Arbetsmiljöinspektör Elisabet Frisk har nyligen träffat ansvariga politiker och socialchefer i Västernorrland i den riksomfattande kampanjen för bättre arbetsmiljö för hemtjänstens personal och personliga assistenter.

- Ergonomin är man hyfsat medveten om. Men trafiksäkerheten blir väldigt mycket en aha-upplevelse. Att man ska ha tillräckligt mycket tid så man kan köra i rätt hastighet, att bilarna är lämpliga, kanske på vägar som inte är plogade, att man inte ska ha lösa saker i baksätet, även en PET-flaska väger mycket om den kommer med kraft.

En dödsolycka i Hälsingland fungerar som färsk och tragisk påminnelse. En kvinna i hemtjänsten omkom i en obevakad järnvägsövergång, en risk som hemtjänstgruppen förgäves hade påtalat.

Arbetsmiljöinspektionerna ute på fältet inleds i april-maj och pågår till februari 2009.KLAS LEFFLER
070-555 20 14

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67