Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traditionell julmarknad med både lucia och tomte i Bollstabruk

Bollstabruk intresseförening arrangerade traditionsenlig julmarknad, tillsammans med Coop, på torget lördagen före första advent. Marknaden började med sång av Ubbe Byström, som också ledde programmet under dagen.

Oannonserat kom en miniuppsättning av gruppen Nylands Järn upp på scenen och sjöng sin nya låt "40 genom Bollsta", med Fredrik Högberg som solist. Påpassligt nog så kunde man under dagen köpa skivan och en T-shirt med samma tryck som skivomslaget.

Som tidigare år sjöng kyrkisbarnen några välbekanta julsånger från scenen, som uppskattades av publiken med varma applåder. Sedan var det dags för lucia med tärnor från Ytterlännässkolan att tåga över torget och inta scenen där man sjöng ett antal kända luciasånger.

Marknadsbesökarna kunde under dagen köpa allt från hamburgare, olika julalster, loppis prylar, julkärvar till julgranar. Från förmiddagen fram till kvällen sänkte Smart bränslepriset i den nya macken, som nu funnits i Bollstabruk drygt fyra månader. Intresseförening sålde lotter och serverade glögg som Coop bjöd på.

En mängd fina vinster till lotteriet var skänkta av olika företag. Café Genomfarten höll öppet under marknaden där sugna besökare kunde köpa fika. Inne i före detta pastorsexpeditionen hade Ytterlännäs hembygdsförening fotoutställning Bollsta bilder och Bollstabor. I Bollsta IK:s lokal hade Röda korset även i år kakmässa.

Traditionellt blev det dans kring tranen på torget. Alla välkända ringdanser fick man dansa till och det var Ubbe som stod för sång och gitarrspel. Lotta Halén såg till att dansen flöt på taktfullt runt granen. Tomten dök upp vid granen och påbörjade utdelningen av godispåsar till alla snälla barn. Som avslutning på dagen tändes ett pärlband av marschaller längs gatan genom samhället.

Lars Sjödin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel