Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tradition i Kubbe - gå fettisdag

/
  • I går var det en stor dag för barnen i Kubbe, det var dags för att

I några byar i Anundsjö "går man fettisdag", en tradition sedan lång tid tillbaka.

I går var det runt ett fyrtiotal barn som promenerade runt för att besöka husen där de sedan blev bjudna på diverse godsaker.

Annons

Sju kilo, så mycket godis fick en av pojkarna ihop när han förra året gick fettisdag, som det kallas i Kubbe.

– Varsågoda, ta godis, sen vill jag veta vad ni heter och vart ni kommer ifrån, säger Rut Andersson, en av de Kubbe-bor som under fettisdagen fick besök.

Att gå fettisdag handlar om att barnen går runt i byn och inhåvar godis. I vissa fall förekommer frukt eller bullar men för de flesta är det godis som bjuds.

– Det är en gammal tradition, jag vet att man redan på 1920-1930-talet gjorde det och att man då var ledig från skolan, berättar bybon Hans-Erik Mårtensson.

När Hans-Erik var ung så använde de flesta spark som de sedan utrustade med en låda där alla godsaker kunde samlas. På den tiden fanns också ett litet "hot" med i bilden.

– Man sa att de som inte ville bjuda på något, de skulle få skorstenen riven.

Något hot finns dock inte med i det moderna sättet att gå fettisdag, nu handlar det bara om att mötas över generationerna, och att få godis.

– Det är viktigt även för de äldre som barnen besöker, det blir ett utbyte mellan generationerna och när barnen går runt så får de se vilka som bor i husen. Man får lära känna varandra.

Och det håller Rut Andersson med om.

– Det är roligt när de kommer hit och jag brukar alltid fråga dem saker för att få veta vilka de är.

Annons