Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski-sprinten ställs in efter väderkaoset – programmet kan ändras: "Det finns en oro"

Vädret har varit uselt inför den fjärde etappen i Tour de Ski.
Efter åska, regn och kraftiga vindar ställdes till slut tävlingarna in – säkerheten kunde inte garanteras. Nu riskerar även morgondagens tävlingar att ställas in.
– Ja, det är klart att det finns en oro för det, säger tävlingsledaren Pierre Mignerey.

Annons

I de blöta spåren imponerade flera svenskor i sprintprologen där bara Anna Haag missade finalåken.

Läs också: Ösregn och åska – svenskt raseri mot att Tour de Ski genomförs i kaosvädret: "Är inte rätt"

Haag var i sin tur rasande mot att tävlingen genomfördes i det usla skidvädret. I regn, kraftig blåst och åska kördes prologen efter att arrangörerna säkrat spåren från möjliga inblåsande föremål.

Men loppet kändes inte säkert, menar landslagsledningen.

– Damloppet gjorde inte det. För du hade ingen aning när det kom något och får du en sådan här i håret tror jag att du kan göra illa dig, säger förbundskapten Rikard Grip till Sportbladet och syftar på banderollerna och vimplarna som fångades av vinden.

Men till slut fick det räcka. Säkerheten kunde inte garanteras och tävlingarna avbröts. Damerna hann köra sin prolog, där Evelina Settlin var snabbast, och det kommer räknas i världscupen men inte i touren.

Men tävlingarna kommer inte att ersättas. Däremot kan det bli en ny sprinttävling redan i morgon. Detta om spåren i distansloppet inte håller måttet.

– Om banan är ren och säker kör vi distans, om inte kanske vi kör sprint, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till tidningen.

Samtidigt väntas det ett nytt oväder i Oberstdorf i morgon – något som kan göra att det inte blir några tävlingar då heller.

– Ja, det är klart att det finns en oro för det. Det är möjligt att vi inte kan köra något. Men vi kan redan nu bestämma att ballongerna på start inte kommer att vara där och så få staket som möjligt. Säkerheten för åkarna är det viktigaste, säger Mignerey.

LÄS OCKSÅ

Ösregn och åska – svenskt raseri mot att Tour de Ski genomförs i kaosvädret: "Är inte rätt"

►(+) Maria PH ger inte upp OS-hoppet: "Jobbar dygnet runt"

Svensken bröt Tour de Ski – nu skickas han hem: "Får inte fortsätta"

Kaosbesked för Tour de Ski – hotas av regn: "Älskar spöregn på vintern"