Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tortyrmisshandel av 4-åring i rätten

En 38-årig man som åtalats för att under tortyrliknande former ha misshandlat en fyraårig pojke fick själv komma till tals vid tingsrättens förhandling i Luleå i dag.

När jag blir arg vet jag inte vad jag gör, sade mannen.

Enligt åklagaren har mannen bland annat tvingat pojken att slicka i sig sina egna spyor efter att han tvingats äta upp maten.

Det förnekades av mannen under åklagarens förhör med honom. Pojken ska också ha bestraffats med att tvingas stå stilla länge med händerna utsträckta, enligt åklagaren. Mannen sade under förhöret att det var bråk med hans sambo som var orsaken till att pojken fick lida.

När vi har bråkat gick det ut över honom, sade 38-åringen.

Mannens sambo och fyraåringens mamma berättade utförligt om mannens agerande när rättegången inleddes i går.

Senare i dag ska bland annat flera vittnen höras.

Både mamman och den nu fyraårige sonen har utsatts för våld från mannen.

Kvinnan och 38-åringen har bott på flera platser längs Norrlandskusten under det senaste året. Fram till andra halvan av oktober bodde familjen i Luleå.

Att pojken for illa blev de sociala myndigheterna uppmärksammade på efter en anmälan från pojkens biologiska pappa och hans mormor i Värmland.

De tog kontakt med en socialförvaltning i kommunen, vilket ledde till att socialförvaltningen i Luleå kontaktades. Den sökte upp familjen, och beslöt efter ett besök att omedelbart polisanmäla mannen.

38-åringen greps, och häktades i slutet av oktober.

De sociala myndigheternas arbete har verkligen fungerat den här gången, säger Anna Vallin, kammaråklagare till TT.

Pojkens mormor vittnade i tingsrätten i förmiddags.

Hon sade att hennes barnbarn sagt till henne att 38-åringen sprejat något medel på hans bröst och underliv.

Han hade märken på bröstet och jag frågade vad det var. Han sade att det var svinkoppor. Då sade jag att det kan det inte vara, det kan man inte bara ha på ett ställe, sade mormodern.

Därefter sade pojken att det var 38-åringen som orsakat märkena, enligt henne.

Han tittade ned och sade att det är 38-åringen som sprejat något på mig. Det är samma här, sade han och pekade på underlivet, fortsatte mormodern.

Enligt åklagaren har pojken bränts med cigarettändare av mannen vid flera tillfällen.

38-åringen har vid ett tillfälle i Sundsvallstrakten ställt ut pojken på balkongen när det var minusgrader ute, enligt åklagaren.

Ett vittne berättade att hon hört ett barn skrika.

Jag hörde någon skrika släpp in mig, jag fryser. Det var isande kallt, berättade hon i tingsrätten.

Den 38-årige mannen svarade kortfattat och buttert på frågor från åklagaren och kvinnans och pojkens advokat, Johnny Sjöberg, när han förhördes.

Mannen förnekar det mesta av det han anklagas för. Han medger att han har ett hetsigt humör, delvis beroende på att han lider av reumatism.

Han säger att han ibland har sån värk att han inte kan tygla sitt humör, säger Anna Vallin.