Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tortyr mörkas - för statens skull?

Den enskildes rätt, eller hela landets väl?

Brittisk rättvisa har fått ett svårt fall i 31-årige etiopiskfödde Mohamed, som försöker bevisa att han blev torterad under amerikansk fångenskap och att brittiska myndigheter visste om det.

Utrikesminister David Millibands advokater anklagade på måndagen två domare för oansvarighet för att de vill offentliggöra material som USA:s underrättelsetjänst vill hålla hemligt.

I oktober sade en domstol att det finns ett oomtvistligt allmänintresse för att offentliggöra bevisningen. Men enligt nyhetsbyrån PA argumenterar nu advokat Jonathan Sumpton för att det skulle det vara "både onödigt och djupt skadligt för detta lands intressen".

Aldrig åtalad

Mohamed greps i Pakistan år 2002 och anklagades för att ha fått utbildning av al-Qaida. Han säger att han först hölls fängslad i Pakistan i fyra månader och då blev torterad i närvaro av brittiska underrättelsemän. Därefter fördes han till Marocko av CIA där han hölls i ett och ett halvt år och misshandlades, varefter han fördes till Afghanistan och sedan Gunatánamo. Han blev aldrig åtalad, och fick till slut återvända till Storbritannien i februari. Sedan har han försökt få upprättelse.

En domstol i London beslöt i augusti att alla bevis måste redovisas - utom sju känsliga stycken som den amerikanska underrättelsetjänsten framlagt.

Skada säkerheten

Senare sade domare att USA hotat avsluta sitt underrättelsesamarbete med London om bevis för den påstådda tortyren skulle släppas ut.

I oktober kom en annan dom som sade att de omstridda styckena ändå skulle offentliggöras. Men detta har alltså Milliband överklagat och sagt att det i grunden skulle skada den nationella säkerheten.

Det är absolut nödvändigt att bibehålla utbytet av underrättelsematerial med andra länder som är en integrerad del i våra ansträngningar att hålla Förenade kungadömet säkert, och inget förhållande är så viktigt som det vi har till USA, sade en talesman för brittiska UD.

Appellationsdomstolen förhandlar nu i tre dagar och beslut väntas efter nyår.