Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torskkriget började i Ångermanland

Aldrig har hamnen i Härnösand levt upp som under senvåren och försommaren 1987. Då var Härnösand centralort och utskeppningshamn för en stor del av landet fiske. Upp till 70 båtar från södra och västra Sverige hade sökt sig norrut för att fiska torsk. Men det hela slutade med att torsken tog slut och de lokala fiskarna fick stora problem att försörja sig.

De goda fångstmöjligheterna lockade fiskare från hela Sverige till bottenhavet och många valde Härnösand som sin fasta förläggningsort. Det handlade om trålning. Under våren och försommaren 1987 beräknande Kustbevakningen antalet trålare till cirka 70 stycken.

Problemet med trålning var att torsk i alla storlekar fångades till skillnad mot vid nätfiske. Främst trålare från västkusten och sydkusten fiskade i norra Bottenhavet.

I Bottenhavet kläcks ingen rom och är beroende av nykläckta yngel från Östersjöns lekområden. Bottenhavets fiske var därför mycket sårbart om inflödet av torskyngel av någon anledning minskade kraftigt.

Bottenhavets lokala fiske var nu hotat och torskfisket hade mer än halverats 1988. Västernorrlands kustfiskares inkomst grundades till 70 procent på torskfisket och de upplevde nu en situation av katastrofala mått.

Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/24608
]"De kände till att de gjorde slut på beståndet"[/url]

LENNART LUNDBERG
070-663 48 60

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67