Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsås bästa skolkommunen

Torsås är Sveriges bästa grundskolekommun och Södertälje den sämsta, enligt en rankning gjord av Lärarnas Riksförbund.

Torsås, Pajala och Mörbylånga toppar rankningen efter sex kriterier, bland annat kostnad per elev, lärartäthet och andel behöriga till gymnasiet. Sist på listan, som publiceras i månadsmagasinet Skolvärlden, är Norrtälje, Vårgårda och Södertälje.

Slutsatsen av granskningen är att skollagen krav på likvärdighet inte följs. Som exempel tas de ekonomiska resurserna, där Arjeplog lägger 66 500 kronor per elev och år medan Lessebo lägger 32 300 kronor.

Det är fullständigt orimligt att skillnaden är så stor. Det innebär färre lärare, sämre lokaler, äldre läromedel, stora grupper för eleverna, säger LR:s ordförande Metta Fjelkner till tidningen.

De andra jämförda områdena visar också på stora skillnader och för att minska på dessa vill Lärarnas Riksförbund att staten tar det ekonomiska ansvaret för undervisningen i grundskolan. Alla kommuner ska garanteras en viss minimisumma varje år och finansieringen kan ske via skatteväxling, enligt LR.