Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tornado i Nordingrå krävde dödsoffer

- I dag talas det mycket om växthuseffekten och klimatförändringar. Men även förr kunde väderleken vara extrem, säger Lars Eurenius i Främmerveda i Nordingrå.

Han syftar då på de dramatiska händelserna i Nordingrå söndagen den 8 mars 1938. Att det blåser kraftiga nordvästvindar med stormstyrka är inte ovanligt i Nordingrå där vinden får extra kraft mellan bergen i de trånga dalgångarna.

Efter en stormig marsnatt för 70 år sedan tilltog vinden ytterligare för att vid middagstid nå sin kulmen i form av en tornado som svepte genom Nordingråbygden. Den kraftiga vinden ställde till med stor förödelse där den drog fram. Telefon- och belysningsstolpar knäcktes, träd och buskar rycktes upp med sina rötter och i Sebäng by blev en hölada utan tak.

Men den by som drabbades hårdast var Främmerveda. Där grep tornadon tag i taket till hemmansägare Evald Eurenius loge som blåste iväg cirka 200 meter för att sedan landa på byvägen.

- Logen är 33 meter lång och hela taket med roten blåste i väg. Mina föräldrar var då inne och höll på att ta in hö till stallet.

I samband med att vinden tog tag i logtaket befann sig grannen och hemmansägaren Herman Olsson vid sin lada intill vägen. Där hade vinden tryckt in dörrarna och han stod på logbryggan och försökte bända ut dörrarna när den tragiska olyckan inträffade.

- Han fick en tum fyra planka rakt i huvudet och det bar sig inte bättre än att han två dagar senare avled till följd av skadorna, berättar Lars Eurenius.Läs mer i måndagens TÅ och ÖA.STEN ENGBLOM
070-320 49 70