Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torgny intar Örnsköldsvik med kunglig retroshow – men med en twist

De första konserterna gjorde han som 11-åring.
37 år senare är han nu aktuell med sitt fjärde fullängdsalbum som soloartist och samtidigt med nya showen ”That's all right”, som gästar Örnsköldsvik på söndag.

I början av februari släppte Torgny "Kingen" Karlsson nya skivan "Taking it back". Albumet är hans fjärde fullängdare som soloartist och som vanligt är det musik i sann retroanda – med en twist.

– Det är rätt basic låtar, som vanligt, men rent produktionsmässigt har vi valt att flirta lite med musiken i dag så det är verkligen en stilkorning, säger Kingen.

Skivan spelades in i Sundsvall i höstas.

– Under hela inspelningen har jag gått på magkänslan hela vägen. När man är inne i processen av att spela in ett album så grottar man ofta ner sig, men jag bestämde mig på ett tidigt stadium att inte göra det den här gången.

LÄS ÄVEN: Whitney Houston hyllas igen - på Folkets Park i Örnsköldsvik

Nya "Taking it back" har tio spår och är släppt genom Sundsvallsbolaget Ninetone Records.

– Det har varit roligt att göra skivan. När man känner att man är tillbaka på pojkrummet när man håller på, då är det bra.

Just nu är Kingen ute på en stor Sverigeturné med showen "That's all right". Showen är en 50- och 60-talskavalkad med allt från Elvis till Jimi Hendrix. Med sig har han bandet "Beat us", som tidigare varit på turné med Robert Wells. Under söndagskvällen återkommer Kingen till Örnsköldsvik, en stad han spelat i flera gånger tidigare. Denna gång är det Folkan som gäller och arrangerar gör Örnsköldsviks Riksteaterförening.

LÄS ÄVEN: Då spelar supergruppen i Örnsköldsvik – "De är ett av de hetaste banden i Sverige"

För Kingen spänner de musikaliska referenserna från roots och boogie-woogie till 60-talssoul och klassisk amerikansk rock. Under sin karriär har Kingen haft roller i filmer som "Stora och små män" och "Juloratoriet" samt SVT-serien "St. Mikael". Förutom sin egen musik har han haft musikaliska samarbeten med bland annat Boppers, Robert Wells, Kalle Moraeus, Owe Thörnqvist, Mikael Wiehe, Brolle, Shirley Clamp, Lill-Babs, Niklas Strömstedt och The Refreshments.

Turnélivet är en livsstil för många musiker och Kingen har turnérat sedan han var 13 år.

– De första konserterna jag gjorde var tillsammans med bandet Poprocks 1979. Då var jag 11 år. 1981 började jag turnera tillsammans med Kingen & the pants och då spelade vi runt hela länet.

– Jag funderar ständigt på vad jag ska bli när jag blir stor. Det är inte alltid lätt att turnera för jag trivs så bra hemma. Men det är 2016 och konkurrensen stenhård, så det är få förunnat att kunna leva på musiken.

Vad hade du gjort om du inte haft musiken?

– Jag har ju filmat en del så jag hade förmodligen hållit på med någonting inom den världen, kanske bakom kameran.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter