Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torbjörn Kjölstad blev något av pionjär för arkivutbildningen i Sverige

Torbjörn Kjölstad har gått bort i en ålder av 80 år. Han efterlämnar hustrun Gunilla, sönerna Olof och Henrik samt dottern i första äktenskapet, Helle. Han sörjs av familj, släkt, vänner samt studie- och arbetskamrater.

Torbjörn Kjölstad föddes 1939 i Nordnorge några få månader före den tyska invasionen. Större delen av sin barndom tillbringade han på Vallö i Oslofjorden.

Vid krigsslutet var han ett av de många norska barn som kom till Sverige för rekreation och det blev för honom början till ett nytt liv.

Av Röda Korset (Norgehjälpen) placerades han hos ett barnlöst par i Karlskrona, där han fick ett kärleksfullt andra hem. I Karlskrona genomgick han realskola och gymnasium och tog 1959 studenten med höga betyg på latinlinjen.

I Lund läste han historia och nordiska språk och avslutade sina akademiska studier med en fil.lic-examen i historia.

Under studietiden arbetade han som amanuens på Landsarkivet i Lund. Där fick han många goda vänner, som senare följde honom under livet.

Han lämnade Lund 1970 och var under några år stadsarkivarie i Örebro, men hans fortsatta karriär försiggick till stor del inom näringslivet och den privata sektorn.

1976 utsågs han till chef för Svenska Arbetsgivareföreningens arkiv och bibliotek i Stockholm. Det var en stormig tid. Arbetsgivareföreningen var under Kurt Nicolins ledning centrum för motståndet mot löntagarfonderna. Även Torbjörn fick känna på hetluften men hade en egen liberal agenda och verkade för att arkivet skulle göras tillgängligt för forskning.

1985 flyttade han med sin familj till Härnösand, där han blev chef för det då nyinrättade Näringslivsarkiv i Norrland, inrymt centralt, i landsarkivets före detta lokaler.

Under början av 1990-talet knöts han till Mitthögskolan som universitetslektor och blev ansvarig för den arkivutbildning som gavs i Härnösand i samarbete med landsarkivet i Härnösand.

Kjölstad blev något av en pionjär för den vetenskapligt grundade arkivutbildningen i Sverige. Senare rekryterades han av det blivande Mittuniversitetets rektor, Kari Marklund, som prorektor med ansvar för högskoleutbildningarna i Härnösand.

Under tiden i Härnösand hade han under flera år intresserat sig för härnösandssonen Bertil Malmbergs författarskap, såväl lyrik som prosa och gav ut två biografier om dennes liv, barndomen och vuxenlivet.

Hans digra Malmbergbiografi kom ut 2019 efter tio års arbete. Bland åtskilliga andra skrifter och artiklar gav Kjölstad också ut ett historiskt arbete, disponerat årtal för årtal, om de senaste femtusen åren, detta tillsammans med professorn Göran Rystad och konstnären Gösta Calmeyer.

Må han vila i frid.

Carl-Edvard Edvardsson

Sven Anders Söderpalm