Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitiker vill få länet på fötter

Nu ska Västernorrland på fötter för bättre hälsa. I täten går landstingsrådet Ewa Söderberg (s) och oppositionsrådet Hans Hedlund (c). Och det går inte att fuska bort löftet. På torsdagen var det vägning och mätning på Österåsen och i oktober ska resultatet redovisas i samband med landstingsfullmäktige.

Folkhälsoarbetet är en viktig del av landstingets verksamhet och i många år har man verkat för en god och jämlik hälsa för alla länsbor. Både Hans Hedlund och Ewa Söderberg har i många år varit med och fattat beslut, upprättat program och försökt öka folkhälsan.

- Men vad gör vi egentligen själva, frågar sig Hedlund självkritiskt, som drar sig till minnes ett försök att träna för fem år sedan som bara blev två besök i träningslokalen.

Ewa Söderberg och Hedlund började prata om att kanske försöka få fart på sig själva och förbättra även den egna hälsan. I samtal med Peter Hollbrink, chef på Österåsen, uppstod så den här idén. Man sätter igång projektet "Hälsosam rörelse för mer liv och hälsa" och de båda politikerna går i täten. Meningen är att länsborna ska inspireras att gå ut och promenera sig friskare. Ett hälsosammare liv innehåller mer än bara motion. Kost, återhämtning och sömn är också viktiga. Men i det här läget fokuserar man på motionen.

Söderberg och Hedlund har nu utrustats med var sin stegmätare. Nu ska de promenera sig i form och lagom till fullmäktigemötet i oktober ska midjemåttet vara mindre och kilona färre. Den 28 maj kommer det att genomföras aktiviteter i Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik där det delas ut stegmätare, måttband och träningskort. I det sistnämnda fyller man i hur många steg man går varje dag och hur midjemåttet över tid förändras. Dessutom anordnas diverse jippon, bland annat en promenad som kan resultera i en gratis weekend på Österåsen..

Tio tusen steg om dag är det optimala. Men en halvtimmes promenad om dagen gör underverk för den som annars mest sitter stilla. Helt plötsligt orkar man mer, mår bättre och behöver kanske inte ta någon medicin för sin begynnande diabetes eller höga blodtryck.

Peter Hollbrink vill betona att det är inte är någon tävling. Det viktiga är att man jämför med sig själv.

- Det är den egna hälsan som ska förbättras, poängterar han.

För de båda landstingspolitikerna går det nu inte att komma undan. De har lovat att förbättra sin hälsa och båda medger att det skulle kännas pinsamt att redovisa fler kilon och större midjemått i oktober.

- Det här är ett sätt att visa att vi faktiskt inte bara fattar beslut, vi vill visa att vi gör någonting själva också, säger Ewa Söderberg.

- Jag ska gå ner i vikt och på så sätt hoppas jag också få ner mitt höga blodtryck, säger Hans Hedlund.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68