Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppnotering för SD i ny mätning

Annons

Trots den senaste tidens skandaler får Sverigedemokraterna under november det hittills högsta uppnådda stödet i TV4/Novus opinionsmätningar. Partiet får stöd av 8,6 procent av väljarkåren, en uppgång på 2,1 procentenheter jämfört med oktober.

Partiet vinner framförallt väljare bland äldre och i Stockholmsområdet. Väljarna kommer främst från Moderaterna och Socialdemokraterna. Uppgången är statistiskt säkerställd.

Vi ser en tydlig ökning av sympatierna den sista mätveckan. Då nådde de den högsta siffran, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till Expressen.

Mätningen är genomförd mellan 22 oktober och 25 november. Den 14 november publicerade Expressen den film som visade hur tre ledande sverigedemokrater använde rasistiska och sexistiska tillmälen under ett bråk en natt i Stockholm 2010.

De kom in i riksdagen som ett främlingsfientligt parti. Att det sedan kryper fram att de är främlingsfientliga behöver inte vara dåligt, tyvärr, säger Sjöström.

TT: Men hur kan man förklara att partiet ökar, samtidigt som det genomgår sin största kris?

Det har hänt ännu mer i världen. SAS håller på att gå i konkurs, varslen ökar explosionsartat, Europa och USA håller på att gå i konkurs. De andra partierna säger att vi har en väldigt stark svensk ekonomi, samtidigt som man ser jobben försvinna.

TT: Vad skickar det för signaler till de andra partierna?

De måste prata jobb.

Torbjörn Sjöström anser att grunden till SD:s framgångar är att de nu ses som en reell maktfaktor av det svenska folket. Samtidigt slår den ekonomiska krisen hårdast mot SD:s väljare, som framför allt består av män som endast har gymnasieutbildning.

Det är där varslen slår hårdast. Har man inte någon högre utbildning så är man väldigt sårbar om jobben försvinner. Filmen har snarare gett partiet ökat exponering. Hade man inte känt oro för sitt jobb och sin framtid så hade det här troligen varit en katastrof, men inte i det här läget, säger Torbjörn Sjöström.

Bland de övriga partierna fortsätter Moderaterna att backa, vilket även Folkpartiet gör, medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar marginellt. På den rödgröna sidan tappar Socialdemokraterna, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet växer.

Sammantaget gör det att ledningen för den den rödgröna oppositionen nu ökat till 7,7 procentenheter över Alliansen.

Mer läsning

Annons